Duurzaamheid19 dec '17 08:16

Gedonder in de polder over windmolenpark

Auteur: Wesley Schouwenaars

Dankzij een extra subsidie levert een windmolenpark bij de Noordoostpolder enkele tientallen procenten rendement per jaar op. Dat is extreem veel voor een project als deze, waarbij ook nog gedoe is over wie nou eigenlijk recht heeft op die winst.

Twee boeren legden een paar jaar geleden 3,7 miljoen aan eigen geld in, maar door de subsidie loopt de winst over een periode van twintig jaar naar verwachting op tot 147 miljoen euro. Dat schrijft het Financieele Dagblad en Omroep Flevoland. Het FD schrijft dat 32 andere boeren menen dat zij als mede-initiatiefnemers volgens afspraken uit 2001 recht hebben op dertig procent van de winst van het park, omdat zij hun eigen projecten hebben opgegeven voor het windpark.

Bert van Dijk van het FD zegt dat de extra subsidie, zo'n 100 miljoen euro, extreem veel is voor een project als deze. De subsidie werd toegekend door het ministerie van Economische Zaken. 'Economische Zaken zegt dat dit project een uniek project is, omdat dit windmolens zijn die in het IJsselmeer staan. Dat is ondiep water en dat is tot dan toe nooit gebeurt. Hierdoor is het heel lastig om daar met schepen te komen die normaal op zee worden gebruikt.' Technici trekken dat argument volgens Van Dijk in twijfel.

Gerelateerde artikelen