Hemmen5 jan '18 16:22

Oud plastic de 3D-printer in, nieuw plastic eruit

Auteur: Eline Klaver

Het principe van een 3D-printer bestaat al jaren. Maar nu gebruiken de jongens van VanPlestik het om van oud plastic nieuw plastic te maken. Van tafels tot standbeelden, met één druk op de knop rolt het er zo uit.

'Van al het ingezamelde plastic wordt daadwerkelijk maar tien procent gerecycled', zegt Nout Kooij, een van de oprichters van VanPlestik. 'De rest wordt allemaal verbrand in de oven.' Voordat Kooij samen met Sam van Til de speciale 3D-printer bedacht, waren ze al bezig met het recyclen van plastic en hadden ze 3D-printen als hobby. 'Veel nieuw plastic werd door het printen verspild aan onzin', zegt Van Til. 'En toen dachten wij: kan dit niet anders?'

Grote objecten van plastic dat de industrie niet kan verwerken

Met hun zelfgemaakte 3D-printer maken de jongens vooral grote objecten, omdat zij het liefst werken met plastic dat door de industrie niet kan worden verwerkt. 'Voor hen is het economisch niet haalbaar om bijvoorbeeld plastic en rubber van elkaar te scheiden, dus verbranden ze het', zegt Van Til. Omdat ze grote objecten maken zijn de kleine verontreinigde stukjes niet erg.

Plastic bierfusten verwerken tot meubels

Het bedrijf is met verschillende samenwerkingen bezig. Zo zat een bierbrouwerij met het probleem dat ze zeventig fusten aan het einde van de week bij het restafval moesten gooien. 'Toen hebben ze ons benaderd met de vraag of wij konden helpen om dit te verbeteren', vertelt Kooij. De jongens zijn nu bezig om de printer technisch te veranderen, zodat zij van de bierfusten meubels kunnen maken voor de brouwerij. Ook werken ze samen met kunstenaar Peter Smit om een twaalf meter groot 3D-standbeeld te maken om aandacht te geven aan zwerfafval.

De uiteindelijke droom van de oprichters is om de printer toegankelijk te maken voor iedereen. 'Wij hopen dat we de printer ooit te kunnen gebruiken in gebieden waar nog geen recyclingmogelijkheden zijn, bijvoorbeeld in Afrika.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen