Duurzaamheid19 jan '18 18:01Aangepast op 19 jan '18 18:32

VVD en D66: nieuw huis al dit jaar van gas af

Auteur: BNR Webredactie

Nieuwbouwwoningen die dit jaar worden opgeleverd, moeten geen aansluiting meer krijgen op het gasnet. Dat vinden de twee regeringspartijen. Het kabinet wou de voorziening oorspronkelijk pas in vier jaar schrappen.

( ANP)

Bijna de hele Tweede Kamer wil zorgen dat nieuwbouwwoningen niet meer opgeleverd worden met een gasaansluiting. Nu is dat nog verplicht, want bijna alle huizen in Nederland worden verwarmd met gas. Het gasverbruik moet fors omlaag om het klimaat te sparen en Groningen te kunnen ontzien.

VVD'er Dilan Yeşilgöz-Zegerius: 'Waarom zouden we een huizenbezitter laten betalen voor een voorziening waar we vanaf willen? Dat vind ik niet logisch.'

Er lag al een wetsvoorstel van Kamerlid Van Tongeren (GroenLinks) voor het schrappen van de aansluitplicht voor nieuwe woningen. Het voorstel van de regeringspartijen is minder rigoureus: als er goede redenen zijn om nieuwbouwwoningen wel op het gasnet aan te sluiten, bijvoorbeeld te dure energiealternatieven, dan mogen er uitzonderingen worden gemaakt. Voor Van Tongeren vertraagt dat de overgang naar duurzame energie.

De komende jaren worden er naar verwachting jaarlijks een kleine 60.000 nieuwe huizen gebouwd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen