'Wiebes' transitie kost honderden miljoenen'
Het plan om grote Nederlandse bedrijven voor 2022 verplicht te laten overstappen op duurzame energie of op niet-Gronings gas, heeft volgens Paul Mesters van de Suikerunie alleen kans van slagen als er heel veel nieuwe windmolens worden gebouwd om stroom van te trekken.
Om een level playing field te creëren doet Mesters een nadrukkelijk beroep op Wiebes om met steun over de brug te komen. 'Om concurrerend te blijven moet je wel goed nadenken over de kosten: kan dat door een innovatiesubsidie? Uiteindelijk komt het erop neer dat eindproducten te duur worden als je al die maatregelen alleen maar bij het bedrijfsleven neerlegt. Net over de grens staan fabrieken die op steenkool en bruinkool suiker maken en de grenzen zijn open in de EU.' Mesters zou het 'fantastisch' vinden als de EU-regelgeving gelijkgetrokken wordt.
Hele nieuwe infrastructuur
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken kwam vanochtend met de verplichting voor multinationals en andere grote bedrijven om voor 2022 over te zijn gestapt op duurzame energie, of op een ander gas dan wat er uit de Groninger bodem komt. 'Als je dat vanaf de Noordzee zou doen, dan moet je een hele nieuwe infrastructuur hebben; alleen al de industrie heeft dan zes keer zo veel elektriciteit nodig als ze vandaag de dag verbruikt.' De Suikerunie is al jaren bezig om te vergroenen, zegt Mesters, maar voorlopig produceren zonder Gronings gas voert nu nog te ver.
Bovendien, zo betoogt Mesters, was die hele brief overbodig geweest als iederéén de afgelopen pakweg dertig jaar 50 procent van het gasverbruik overboord had gegooid. Niet dat hij te beroerd is om met Wiebes in gesprek te gaan, maar die moet dan wel doordrongen zijn van de bij-effecten van die overgang. 'Als je van het gas overstapt op groene elektriciteit heb je zes keer zoveel elektriciteit nodig als vandaag gebruikt wordt door het bedrijfsleven. Bij het verwerken van de suikerbieten komt hele moderne apparatuur kijken, met hoogwaardige techniek.'
Slochterengas
Voor die technische hoogstandjes heb je zeer gespecialiseerde bedrijven nodig. En daarvan zijn er niet bijster veel. 'Om die 200 bedrijven nu 'om te zetten' heb je honderden miljoenen aan investeringen nodig. Het is maar de vraag of dat binnen vier jaar lukt.' Voor zijn eigen bedrijf schat Mesters een kostenpost van tientallen miljoenen. 'Hoe blijven we dan concurrerend, als wij op hoog-calorisch gas zitten, terwijl bijvoorbeeld een Belgische suikerfabriek nog steeds hetzelfde Slochterengas gebruikt en dus zelf niet de kosten heeft die wij wél maken.'