
'De prijzen blijven maar kelderen, de energierekening blijft oplopen en de interesse van mensen in duurzame energie en zonnepanelen specifiek is buitengewoon hard gegroeid', zegt Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Good, dat het onderzoeksrapport publiceert. 'Dat is een wereldwijde trend.'
De 60 procent groei is volgens Good zowel te danken aan particulieren als bedrijven, maar er is wel een ontwikkeling waar te nemen. 'De afgelopen jaren zijn het primair particulieren geweest die hebben geïnvesteerd, maar de enorme groei is echt vanuit de zakelijke hoek gekomen. Dan moet je denken aan de commerciële daken: logistieke centra, winkelcentra, agrarische daken', zegt Heynen. Zonneparken vormen maar een klein aandeel in dit geheel.
Ruimte voor verbetering
In Europa is Duitsland koploper op het terrein van zonne-energie. De Scandinavische landen lopen voorop met windenergie. Nederland bungelt ergens onderaan het lijstje van duurzame landen. Heynen: 'Op Europees niveau laat Nederland nog steeds alleen Malta en Luxemburg achter zich, een niet al te trotse plek in de Europese ranglijst. Maar de weg omhoog is absoluut gevonden.'
Hij ziet nog veel ruimte voor verbetering. Veel gebieden kunnen op dit moment nog niet geschikt worden gemaakt voor de aanleg van zonnepanelen. Op papier is 5.500 vierkante kilometer beschikbaar, maar slechts 12 vierkante kilometer wordt benut voor zonnepanelen. Deze liggen voornamelijk op daken.
Salderingsregeling
De subsidie voor zonnepanelen - de salderingsregeling - verdwijnt in 2020, maar veel mensen zijn daar niet eens van op de hoogte. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft beloofd dat de nieuwe regeling niet per se een achteruitgang betekent. Hij ziet ook wel in dat het geld overlevert. Maar één ding staat volgens Heynen buiten kijf: de sector is goed voor bijna tienduizend voltijds arbeidsplaatsen.