EWE stopt sneller met Gronings aardgas
Het Duitse energiebedrijf EWE stopt twee jaar eerder met het importeren van gas uit Groningen. De snellere afbouw kan Groningen in de loop van volgend jaar al 1,7 miljard kuub gas per jaar schelen.
EWE zou tot 2029 gas uit Groningen afnemen, maar dat is nu vervroegd tot 2027. Het is goed nieuws voor minister Wiebes, die zo snel mogelijk wil afbouwen van 21 naar 12 miljard kuub aardgas per jaar. Hij probeert vooral grote Nederlandse bedrijven en buitenlandse klanten te bewegen om sneller van het gas af te gaan.
'De winning van Gronings gas moet echt naar beneden. We hebben nu een partij die een heleboel gas afneemt, zelf is gaan nadenken en die inzag dat het zo niet langer kon', zegt een tevreden Wiebes tegen politiek verslaggever Laurens Boven.
EWE is de oudste buitenlandse afnemer van het Groningse gas. Het Duitse bedrijf zegt vanwege de situatie in Groningen alles uit de kast te hebben gehaald om sneller te kunnen stoppen met gas, maar sneller dan dit lukt volgens EWE niet.
'Duitsland anticipeert al langer'
Energiedeskundige Aad Correljé van de TU Delft zegt dat landen als Duitsland en Frankrijk al langer anticiperen op een verminderde gasproductie in Groningen. 'Die aardbevingen zijn een aantal jaar geleden al serieus geworden. Daarnaast is op de langere termijn het vooruitzicht dat Groningen minder zou gaan produceren en minder flexibiliteit zou kunnen leveren. Dat heeft er toe geleid dat men in Duitsland, maar ook in Frankrijk, hier al langer over aan het nadenken is.'
Laag- naar hoogcalorisch gas
Directeur Stefan Dohler zegt ook dat ze al een tijd bezig zijn om over te stappen op hoogcalorisch gas uit andere delen van de wereld. Dat kan volgens Wiebes omdat de gastoestellen in het buitenland om te schakelen zijn van laag- naar hoogcalorisch gas. In Nederland zijn we puur op het laagcalorische gas uit Groningen ingesteld en is zo'n omschakeling niet mogelijk.
Stikstoffabriek
Naast het ombouwen van de gastoestellen gaat EWE ook een stikstoffabriek bouwen waarmee hoogcalorisch gas kan worden bewerkt tot laagcalorisch gas. 'De vraag is nu wel een beetje wie dat gaat betalen', zegt Boven. 'De Duitsers zeggen dat de Duitse klanten dat gaan betalen. Daar moeten de autoriteiten nog wel toestemming voor geven. Maar als dat niet lukt, dan zijn er altijd nog de contracten met Nederland, zegt Dohler.'