Duurzaamheid28 feb '18 08:04

Banken hebben weinig aandacht voor dierenwelzijn

Auteurs: Bastiaan Kleinjan en Kay Rutten

Nederlandse banken hebben miljarden geïnvesteerd in bedrijven die het niet bepaald nauw nemen met het dierenwelzijn. In totaal hebben onze grootbanken tussen 2012 en 2017 negen miljard euro gestoken in bedrijven die dieronvriendelijk zouden werken.

Dat blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Rabobank, ING en ABN Amro hebben de afgelopen jaren allemaal geld gestoken in bedrijven uit de dieronvriendelijke vleesindustrie. Zo werd onder meer de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods gefinancierd, een bedrijf dat bekend staat vanwege de lage dierenwelzijnsnormen. Rabobank is met 6,8 miljard euro verreweg de grootste financier. 'De Rabobank zit eigenlijk overal wel in', vertelt Dirk Jan Verdonk van de Eerlijke Bankwijzer. 'Zo hebben ze afgelopen jaar nog een miljard geïnvesteerd in Tyson Foods die eigenlijk elk jaar wel negatief in het nieuws komt over dierenwelzijn.'

Zevende plek

Dat jaar kon de vleesgigant ook rekenen op 45 miljoen euro van ABN en 44 miljoen van ING. Volgens de Eerlijke Bankwijzer worden zeugen bij het bedrijf vaak opgesloten in kooien, worden biggetjes onverdoofd gecastreerd, zitten plofkippen opeengepakt in grote fabrieken en worden dieren op omstreden wijze geslacht. Nederlandse banken staan op de internationale ranglijst op een zevende plek van landen die het meest investeren in Tyson Foods.

Marktmacht

De Eerlijke Bankwijzer zegt bezorgd te zijn over de cijfers. 'Het laat zien dat deze banken volstrekt niet verantwoord omgaan met dierenwelzijn. We hebben het hier over geld van Nederlandse burgers dat door hun bank uitgeleend wordt aan bedrijven die het welzijn van miljarden dieren stelselmatig schenden', zegt woordvoerder Verdonk. Volgens de woordvoerder zijn de investeringen van de banken in retailers en fastfoodketens erg invloedrijk omdat die veel marktmacht hebben. 'In Nederland hebben we dat gezien met Jumbo die als eerste de plofkip in de ban deed, dat goede voorbeeld doet volgen.'

In het onderzoek zijn geen financiële relaties gevonden tussen de onderzochte bedrijven de Volksbank (ASN en SNS), NIBC, Triodos en VanLanschot.

Gerelateerde artikelen