Duurzaamheid21 mrt '18 00:04Aangepast op 21 mrt '18 09:46

Warmtepomp verdringt cv uit onze huizen

Auteur: Jan Ad Adolfsen

De warmtepomp is aan een stevige opmars bezig. Het gaat zo snel dat in 2024 meer warmtepompen dan cv's in Nederlandse woningen zullen worden geplaatst, blijkt uit onderzoek van Good Consultancy. Toch doemen er ook grote problemen op, zoals een tekort aan installateurs.

(ANP KOEN VAN WEEL)

Nu worden op jaarbasis veertigduizend warmtepompen geïnstalleerd en dat aantal zal de komende jaren verder toenemen. Dat we binnen een jaar of zes heel Nederland aan de warmtepomp hebben, klinkt erg optimistisch, geeft directeur Rolf Heynen van Good Consultancy toe, maar het kan niet anders: 'Nederland moet echt van het gas af. Daar zijn maar twee alternatieven voor: óf een warmtenet óf een warmtepomp. En bij het vervangen van de cv-ketel, na het plaatsen van isolatie, kiest een hele grote groep mensen al voor de warmtepomp, omdat het gas nu al duurder wordt en de komende jaren alleen maar duurder zal worden'.

Probleem is dat de warmtepomp duur is en niet makkelijk is te installeren. Toch moeten we er nu al aan, zegt Heynen: 'Als je je huis toekomstbestendig wilt maken en uiteindelijk ook weer interessant voor doorverkoop wilt maken, is die overstap naar een warmtepomp een onvermijdelijke'.

Tekort aan installateurs

Een andere grote uitdaging is het tekort aan gekwalificeerde installateurs. Om die doelstelling van 2024 te halen, moet er dus wel wat gebeuren. Heynen: 'We kunnen natuurlijk personeel uit het buitenland halen of we kunnen nu en de komende jaren stevig investeren in scholing, vooral in het vmbo, daar moet stevig aandacht voor komen om die energietransitie mogelijk te maken'.

Bovendien lijken experts elkaar nogal eens tegen te spreken over de voor- en nadelen van de techniek. Die is bij de warmtepomp in ieder geval een stuk complexer dan bij de cv, waarvoor geldt: hoe groter hoe beter. Die vlieger gaat bij een warmtepomp niet per se op, al beweren sommige experts van wel. En dan zijn vaak de offertes ook nog eens te technisch en vrijwel onleesbaar.

Het installeren van warmtepompen vraagt inderdaad specifiek kennis, zegt Doekle Terpsta, voorzitter van branchevereniging voor installateurs en de technische detailhandel UNETO VNI. Toch gaat het volgens hem relatief goed: 'Je ziet dat de instroom in het hoger onderwijs bij de beta-opleidingen aan het stijgen is. Bij het MBO gaat het minder goed en in het VMBO gaat het niet goed. Je ziet dat we door al die campagnes die we gevoerd hebben de afgelopen jaren nu wel succes aan het boeken zijn, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat wij in Nederland het onderwijs heel erg in de richting van het algemeen vormend onderwijs hebben laten bewegen en dat we daar nu wel een prijs voor betalen in het beroepsonderwijs'.

Prioriteit

Als het niet lukt om de tekorten op te vullen, moeten we kijken of we medewerkers uit andere landen kunnen aantrekken, zegt Terpstra, maar daar ligt niet de prioriteit: 'De eerste prioriteit is om te kijken hoe wij Nederlandse mensen die nog niet op de arbeidsmarkt zijn zo ver kunnen krijgen dat ze zich in de technische sector gaan begeven. Hoe je het ook wendt of keert: deze sector is misschien wel de meest perspectiefvolle sector van het hele land'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen