Duurzaamheid10 jul '18 14:03Aangepast op 10 jul '18 16:46

'Extra haast met omschakeling naar wind en zon'

Auteur: BNR Webredactie

De elektriciteitsopwekking in Nederland moet de komende jaren in rap tempo overschakelen op duurzame bronnen als wind en zon. Dat zijn de partijen die betrokken zijn bij het opstellen van het Klimaatakkoord met elkaar overeengekomen. In 2030 moet vijf keer zoveel energie als nu uit hernieuwbare bron afkomstig zijn. Dat komt neer op zo’n 70 procent van het huidige Nederlandse elektriciteitsgebruik.

De plannen om de duurzame energieproductie op te voeren staan in de hoofdlijnen van het akkoord, die dinsdag werden gepresenteerd in Den Haag. Overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven hebben plannen opgesteld om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Maar in sectoren als de industrie, landbouw en mobiliteit moeten nog veel hobbels worden genomen om eind dit jaar tot een definitief akkoord te komen. Over de verduurzaming van gebouwen, die al deels uitlekten, zijn de plannen al verder gevorderd. Zo moeten in 2021 al zo’n 50.000 bestaande woningen per jaar worden verduurzaamd. Ruim voor 2030 moet het tempo naar 200.000 woningen per jaar.

Dit zijn de hoofdlijnen

De hoofdlijnen zijn verder: meer hernieuwbare energie, de verduurzaming zal per wijk worden aangepakt, die verduurzaming moet daarbij slimmer gebeuren, de industrie moet omschakelen, het vervoer moet groener en er wordt van waterstof en biomassa veel verwacht als groene energiebron.

Dossier: Klimaatakkoord

Gerelateerde artikelen