Duurzaamheid23 jan '19 16:57

Urgenda-vonnis wordt niet nageleefd, wat nu?

Auteur: BNR Webredactie

Het Urgenda-vonnis gaat niet nageleefd worden. Mocht het tot een dwangsom komen, dan kan die een half miljard euro per jaar zijn. Maar het is maar de vraag of dat gebeurt, zegt hoogleraar Milieurecht Gerrit van der Veen.

De rechter bepaalde eerder dat er in 2020 25 procent minder CO2-uitstoot moest zijn dan 1990, maar ze komen niet verder dan 21 a 22 procent. Dat blijkt uit cijfers die het Planbureau voor de Leefomgeving vrijdag naar buiten brengt, meldt de Volkskrant. 'Als er nog ruim mogelijkheden zijn om wel aan de doelstelling en dus aan de rechterlijke veroordeling te voldoen, zoals Marjan Minnesma van Urgenda stelt, ligt het voor de hand om een dwangsom opgelegd te krijgen', vertelt Van der Veen. 'Stel dat het helemaal niet meer haalbaar is dan zou ik menen dat de rechter ook niet aan de dwangsom moet want een dwangsom is een prikkel om een partij te bewegen om alsnog een bepaalde handeling te verrichten. En als de rechter weet dat het niet meer gaat lukken, wordt de dwangsom een boete en dat is niet de bedoeling van het systeem.'

Luister ook|: Marjan Minnesma van Urgenda gaat ervan uit dat het kabinet zich houdt aan de uitspraak van de rechter.

Urgenda directeur Marjan Minnesma en actievoerders voor het gerechtshof waar het hoger beroep diende dat de Staat aanspande tegen het vonnis in de Klimaatzaak van Urgenda.
Urgenda directeur Marjan Minnesma en actievoerders voor het gerechtshof waar het hoger beroep diende dat de Staat aanspande tegen het vonnis in de Klimaatzaak van Urgenda. (ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen