Duurzaamheid13 mrt '19 16:19Aangepast op 13 mrt '19 16:49

Rutte: CO2-heffing voor bedrijven, burgers ontzien bij energierekening

Auteur: Judith Laanen

Een CO2-heffing voor bedrijven en burgers ontzien bij de energierekening, dat is de reactie van premier Rutte op de doorrekening van het Klimaatakkoord. Handige verkiezingszet, oordeelt politiek verslaggever Laurens Boven. Uit de doorrekening door het PBL en het CPB eerder vandaag blijkt dat vooral de industrie meer moet doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen en dat de kosten lager uitvallen. Eigenlijk zou het kabinet pas eind april reageren op de doorrekening.

Lees ook: Klimaatakkoord: doelen uitstoot CO2 niet gehaald

Boven vertelt dat Rutte de plannen in het concept-Klimaatakkoord meteen van de hand wijst en de oppositiepartijen GroenLinks en PvdA - die, naast 70 economen, eerder al pleitten voor de heffing - geeft wat het wil. Een handige zet, zo vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen, vertelt Boven: 'Dit zijn exact de pijnpunten uit het akkoord. Hij slaat zijn oppositie alle wapens uit handen en neemt hun ideeën over, stelt ze niet uit tot na de verkiezingen.'

Premier Mark Rutte en minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat geven een reactie na afloop van de presentatie van de planbureaus over de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord.
Premier Mark Rutte en minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat geven een reactie na afloop van de presentatie van de planbureaus over de doorrekening van het ontwerp-klimaatakkoord. ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen