Duurzaamheid28 mrt '19 06:56

'Bouw meer houten huizen om klimaatdoelen te halen'

Auteur: BNR Webredactie

We moeten verder kijken dan alleen zonnepanelen en warmtepompen om de klimaatdoelen te halen. Door onze huizen van hout te bouwen kunnen we namelijk serieuze hoeveelheden CO2 besparen, blijkt uit onderzoek in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Als we de komende jaren alle woningen (1 miljoen) van hout bouwen, besparen we 100 megaton CO2. Ter vergelijking: dat is twee keer zoveel als de totale jaarlijkse CO2-reductie in 2030. Marco Vermeulen is stedenbouwkundige en voerde het onderzoek uit: 'Je vermijdt de uitstoot van CO2 doordat je geen beton gebruikt en slaat die tegelijkertijd op in houten woningen.' In totaal kan 140.000 hectare bos in Nederland dienen als hout voor de bouw van dit type woningen. 'Daardoor hoeven we nauwelijks hout uit het buitenland te importeren.'

Ook Engbert van Esch, directeur van kenniscentrum Biosintrum, denkt dat hout een steeds belangrijker bouwmateriaal wordt. 'Maar niet elke houtsoort is geschikt. Het moet wel voldoen al bepaalde eisen, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid.’ Bouwend Nederland ziet nu al dat er steeds meer projecten zijn waarbij duurzame materialen worden toegepast, hout is daar een voorbeeld van. De provincie Zuid-Holland laat weten de resultaten 'met veel interesse te bekijken', maar zegt wel dat vervolgonderzoek moet uitwijzen of het gebruik van hout ook op grote schaal toepasbaar is.

ANP REMKO DE WAAL
ANP REMKO DE WAAL ( ANP)

LUISTER OOK: Houtbouw oplossing voor Gronings aardbevingsgebied

LUISTER OOK: Het groene goud in de strijd tegen plastic het olifantengras


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen