Duurzaamheid19 apr '19 07:54Aangepast op 19 apr '19 17:27

'Gerecycled materiaal van zonnepanelen opnieuw in panelen gebruiken is nog moeilijk'

Auteur: BNR Webredactie

Er dreigt een afvalberg van afgedankte zonnepanelen te ontstaan. Het is voor bedrijven namelijk nog niet winstgevend om zonnepanelen te recyclen, zeggen deskundigen tegen BNR.

LUISTER OOK : Rijksoverheid gaat eigen grond benutten voor zonne- en windparken

Volgens hoofdonderzoeker zonne-energie Wim Sinke van TNO is wel rekening gehouden met het terugnemen en hergebruik van materialen, maar is dat nog niet hetzelfde als recycling. Sinke gelooft niet dat bedrijven zelf gaan investeren in betere methodes om te recyclen. Hij pleit ervoor bedrijven te dwingen te investeren in hergebruik en om het productieproces beter af te stemmen op de recycling.

LUISTER OOK: De techniek achter zonne-energie

Imco Goudswaard, manager marktonderzoek en duurzaamheid bij DSM Advanced Solar, vindt dat de politiek zijn verantwoordelijkheid moet nemen en pleit voor subsidies en onderzoeksprogramma's. Volgens Goudswaard is er relatief weinig aandacht voor recycling in de solarindustrie.

Branchevereniging Holland Solar erkent tegenover BNR dat er op dit moment geen sluitende businesscase is voor de recycling van zonnepanelen, maar verwacht wel dat bedrijven hier in de toekomst alsnog geld aan kunnen verdienen. Ook wijst de belangenbehartiger erop dat bedrijven nu al een soort verwijderingsbijdrage moeten afstaan. Dat geld is bestemd voor de recycling van zonnepanelen.

Photo by GERARD JULIEN / AFP
Photo by GERARD JULIEN / AFP (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen