Duurzaamheid3 jul '19 08:13Aangepast op 3 jul '19 09:20

Greenpeace: 'Nederlandse vliegvelden stoten evenveel uit als alle Nederlandse auto's'

Auteur: BNR Webredactie

Nederlandse vliegvelden hebben in 2018 bijna net zoveel CO2 uitgestoten als alle Nederlandse auto's bij elkaar. Dat heeft Greenpeace laten uitrekenen. De milieuclub vindt het onterecht dat de luchtvaartsector wordt ontzien in het klimaatakkoord. De Tweede Kamer debatteert vanavond over het akkoord dat vorige week is gepresenteerd.

LUISTER OOK: Nederlanders willen minder betalen voor klimaat

Greenpeace liet het onderzoek uitvoeren door adviesbureau CE Delft. Het gaat over de Schiphol Groep, dat zijn de vliegvelden Schiphol, Rotterdam, Lelystad en Eindhoven. Greenpeace heeft het onderzoek laten uitvoeren om de discussie over de luchtvaart op scherp te zetten volgens campagneleider Dewi Sloch.

Ook hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft vindt dat de luchtvaartsector de dans ontspringt als het gaat om klimaatbeleid. Zo wordt er geen btw geheven op de internationale verkoop van vliegtickets en zijn er geen accijnzen op kerosine. 'Dus een hele milieubelastende activiteit wordt ook nog eens fiscaal bevoordeeld,' zegt van Wee. Alles bij elkaar zou de impact van de luchtvaart van en naar Nederland ruim twee keer zo groot zijn als die van personen.

LUISTER OOK: Greenpeace ontevreden over klimaatakkoord

De Tweede Kamer debatteert later vandaag over het klimaatakkoord dat vorige week werd gepresenteerd. Maar er staan andere onderwerpen op het programma zoals landbouw, het inkrimpen van de veestapel, de CO2-heffing voor vervuilende industrie, het vergroenen van het wagenpark en huizen verduurzamen.

(ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen