Duurzaamheid4 jul '19 09:27

Ed Nijpels: 'Lasten klimaatakkoord voor burger worden minder'

Auteur: BNR Webredactie

De eventuele lasten van het klimaatakkoord voor de Nederlandse burger worden minder omdat de energiebelasting wordt verlaagd. En dat maakt het voor de mensen gemakkelijker om die energietransitie mee te kunnen maken, zegt voorzitter Ed Nijpels van het Klimaatberaad.

Nijpels reageert op de uitkomsten van het nachtelijke kamerdebat over het klimaatakkoord dat hij 'een niet gepolariseerd debat' noemt 'waarbij partijen elkaar proberen te vinden'.

Nijpels zegt de bezwaren van de PvdA en GroenLinks te begrijpen, maar wijst erop dat het akkoord de komende jaren nog volop in ontwikkeling is. Ook wijst hij op een verwarrend punt van de afgelopen maanden: 'Dat was dat een maatregel uit het regeerakkoord waarin de energiebelasting werd verhoogd werd verward met het klimaatakkoord. Die energiebelasting wordt nu verlaagd, en dat maakt het voor de mensen gemakkelijker om die energietransitie mee te kunnen maken. Het Klimaatakkoord heeft tot nu nog geen enkele Nederlandse burger iets gekost.'

LUISTER OOK: Kamer wil geen strenger CO2-beleid industrie

LEES OOK: 49 procent reductie of de prullenbak in

Het klimaatakkoord begint steeds duidelijkere vormen aan te nemen. Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het laatst gepresenteerde akkoord. De PvdA en GroenLinks zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste kamer, maar die partijen zijn nog niet tevreden: de PvdA wil een betere bescherming voor huurders en GroenLinks wil een strenge CO2-heffing. Wel zijn wel bereid om mee te blijven praten met de coalitie.

Het ontwerpklimaatakkoord zoals dat nu voorligt, zadelt huishoudens op met meer kosten dan waar het kabinet vanuit gaat. Dat concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in zijn doorrekening van de plannen. Het EIB keek naar de ontwikkeling van de energierekening, de kosten van elektrische rijden en de uitwerking van het gasbeleid van de Nederlandse overheid.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen