Duurzaamheid5 jul '19 07:15Aangepast op 22 nov '19 14:43

‘Stikstofbesluit kost Rotterdamse haven tientallen miljoenen euro’s’

Auteur: BNR Webredactie

De Haven van Rotterdam dreigt opdrachten te verliezen door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Projecten moeten mogelijk worden uitgesteld of afgeblazen omdat bedrijven niet weten waar ze aan toe zijn. ‘Dat kan ons vele miljoenen euro’s kosten’, waarschuwt Eric van der Schans, director environmental management bij Havenbedrijf Rotterdam op BNR.

LUISTER OOK: Stikstofuitspraak Raad van State bedreigt bouwplannen

LUISTER OOK: Veel bouwprojecten op losse schroeven door uitspraak RVS

Het zou voor bedrijven in de toekomst erg ingewikkeld worden om projecten op te zetten in de haven. De uitspraak heeft daarom een negatief effect op het vestigingsklimaat. Het gaat om een breed scala aan bedrijven: containerterminals, raffinaderijen en chemiebedrijven. Maar ook de aanleg van wegen komt bijvoorbeeld in gevaar.

In totaal gaat het om een tiental projecten. Van der Schans wil niet alle getroffen projecten bij naam noemen. Wel is duidelijk dat onder meer de ontwikkeling van de Waste-2-Chemicals-fabriek wordt getroffen. Deze fabriek maakt van afvalplastic grondstoffen voor de chemische industrie. Ook Porthos, een groot project waarbij CO2 wordt afgevangen en opgeslagen onder de Noordzee, wordt geraakt. Datzelfde geldt voor de aanleg van warmtenetten waarbij industriële restwarmte huizen verwarmt.

Het is aannemelijk dat deze projecten vertraging oplopen, evenmin is uitgesloten dat deze projecten helemaal worden afgeblazen.

De kosten zijn nog niet bekend, wel durft het Havenbedrijf Rotterdam een grove inschatting te maken. Door de langere procedures stijgen de kosten met enkele miljoenen euro’s, producten en diensten komen later op de markt. ‘Die kosten zijn een veelvoud van de procedurele kosten’, aldus Van der Schans. Dan gaat het al snel om tientallen miljoenen euro’s.

Het wordt steeds moeilijker voor bedrijven om een bouwvergunning te krijgen. Tot voor kort was dat relatief eenvoudig, zolang het bedrijf maar beloofde om stikstofbesparende maatregelen te nemen. Omdat zo’n belofte boterzacht blijkt, haalde de Raad van State recent een streep door dit speciale overheidsprogramma.

Doordat hoger beroep tegen de uitspraak van de Raad van State onmogelijk is, wil de Rotterdamse haven dat het kabinet de gevolgen ervan zoveel mogelijk beperkt. De haven denkt aan een systeem waarbij bedrijven die de stikstofuitstoot terugdringen, compenseren voor andere bedrijven. Zo kunnen bestaande bedrijven toch uitbreiden en nieuwe bedrijven probleemloos vestigen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen