Duurzaamheid9 jul '19 06:44Aangepast op 9 jul '19 07:19

‘Aankomend jaar eerste subsidieloze windmolenpark op land'

Auteur: BNR Webredactie

Nederland had al een wereldprimeur met het eerste windmolenpark op zee dat zonder subsidie uit de grond werd gestampt. Nu kunnen we ons schrap zetten voor de volgende primeur: volgend jaar kan de schop in de grond voor het eerste subsidieloze windmolenpark op land. Dat blijkt uit een analyse van Windstats in opdracht van BNR.

Het gaat om plekken in Nederland waar het regelmatig hard waait. Daartoe behoort onder meer de Nederlandse westkust, maar ook de kop van Friesland en het gebied rondom de Eemshaven. Dat de windmolenparken zonder subsidie gerealiseerd kunnen worden, heeft te maken met de snelle daling van de prijzen van windturbines. ‘Daardoor krimpt de onrendabele top waardoor deze projecten niet langer hoeven worden aangevuld met subsidie’, zegt directeur Ruud van Rijn van Bosch & Van Rijn, het adviesbureau achter Windstats.

Met de onrendabele top wordt het verschil tussen de kostprijs van hernieuwbare energie en de gemiddelde marktwaarde van de geleverde energie bedoeld. Windstats baseert zich op de voorlopige berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving. Daaruit blijkt dat de gemiddelde kostprijs voor windmolenparken op locaties met relatief veel wind voor het eerst onder de 5 cent per KwH ligt. Tegelijkertijd ligt de huidige marktprijs rond dezelfde prijs. Dat betekent concreet dat investeringen zichzelf kunnen terugverdienen waardoor ze niet langer in aanmerking komen voor subsidie. Daarbij moet worden opgemerkt dat de parken volgend jaar nog niet zijn gerealiseerd. De eerste windmolenexploitanten hakken dan de knoop door of ze al dan niet investeren in een dergelijk subsidieloos windmolenpark.

Ook Sander Lensink, onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving, sluit de komst van de eerste subsidieloze windmolenparken op land volgend jaar niet uit. ‘In dat jaar wordt de investeringsbeslissing genomen. In de jaren die daarop volgen, worden ze gebouwd.’

Gerard van Bussel, hoogleraar windenergie aan de TU Delft, vindt de tijdsindicatie van een jaar ‘te optimistisch’. Ook hij ziet dat de productiekosten fors zijn gedaald, maar hij wijst op de lange voorbereidingstijd. ‘Zo’n windmolen kost zeven jaar aan voorbereiding. Het merendeel van de plannen haalt de eindstreep niet eens.’

Luister ook: Overheid moet draagvlak voor duurzaamheid creeren

Luister ook: Windmolens gesloopt voordat ze versleten zijn

Gerelateerde artikelen