Duurzaamheid21 aug '19 12:33Aangepast op 21 aug '19 13:36

Projectontwikkelaars gaan de boer op, zoeken 'stikstofuitstootruimte' op sluitende boerderijen

Auteur: BNR Webredactie

Projectontwikkelaars die hun project af moeten blazen door de strengere stikstofnormen, laten hun oog vallen op boerenbedrijven in de omgeving. Bij de aankoop van zo'n boerderij zitten namelijk ook stikstofrechten. In plaats van kippen of varkens komen er op gebieden met deze rechten dan bijvoorbeeld woningen.

Dat meldt het FD vandaag.

Ondanks dat de vraag naar agrarische bedrijven zou kunnen stijgen vindt bestuurslid Trienke Elshof van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland het een slechte ontwikkeling. 'Het lijkt in het beginsel misschien wel interessant voor een individuele ondernemer om zijn rechten te verkopen, maar voor de sector is het niet goed.' Het zou immers betekenen dat 'stikstofruimte' die bestemd is voor de agrarische sector naar een andere sector verdwijnt.

Elshof wil nieuwe gebiedsgerichte afspraken zoals bij de Programma Aanpak Stikstof (PAS). 'Op de lange termijn moet je kijken naar een evenwichtige verdeling tussen die verschillende sectoren.'

Op dit moment geven provincies geen vergunningen af. Een adviescommissie kijkt nu hoe de hele stikstofdiscussie tussen de verschillende sectoren en daarnaast de vergunningverlening weer op gang kunnen komen.

LUISTER OOK: ‘Stikstofbesluit kost Rotterdamse haven tientallen miljoenen euro’s’

LUISTER OOK: 'Stikstofuitspraak Raad van State bedreigt bouwplannen'

(ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen