Duurzaamheid27 aug '19 09:52Aangepast op 27 aug '19 18:50

Nederland steeds minder afhankelijk van grote stroomleveranciers

Auteur: BNR Webredactie

Onze huizen lijken steeds meer op kleine energiecentrales. Inmiddels wekken we zo'n 3 procent van de stroombehoefte op via onze daken. Daardoor zijn we steeds minder afhankelijk van de elektriciteit van grote stroomleveranciers.

Luister ook: Steeds meer mensen vragen een groene hypotheek aan

Luister ook: Zomermaanden zorgen voor steeds rendement uit onze zonnepanelen

Grofweg twee derde van de totale zonne-energie wordt opgewekt door zonnepanelen van particulieren. De rest wordt zakelijk opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen op daken van bedrijfspanden. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij onderzoeksbureau Dutch New Energy Research.

Hoogleraar Toekomstige Energiesystemen Ad van Wijk van de TU Delft denkt niet dat consumenten ooit helemaal zelfvoorzienend zullen zijn. 'Energieleveranciers zijn altijd nodig. In de zomer wek je namelijk meer stroom op dan je nodig hebt. Dat overschot geef je terug aan je leverancier. In de winter gebeurt het omgekeerde.'

Volgens Van Wijk moeten energieleveranciers nieuwe verdienmodellen vinden nu het aantal zonnepanelen toeneemt. 'Ze worden als leverancier minder belangrijk. Ze worden eigenlijk een soort IT-bedrijven die met slimme software altijd en iedereen van stroom voorzien.' Hij denkt bijvoorbeeld aan een model waarbij gebruikers een vast bedrag per maand betalen aan bedrijven die voorkomen dat iemand zonder stroom komt te zitten.

'De kosten van zonnepanelen dalen, al versobert de subsidie - die is nu te hoog', zegt Arnold Mulder van ABN Amro. Mulder noemt panelen wel een interessante optie voor wie spaargeld heeft en ontevreden is op het rendement daarop.

( ANP ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen