Duurzaamheid5 sep '19 10:36

TNO: duidelijkheid noodzakelijk voor gasloos wonen

Auteur: BNR Webredactie

Er is te veel onduidelijkheid bij huiseigenaren, gemeentes en overheden over wie wat moet doen om woningen aardgasvrij te maken. Dat schrijven onderzoekers van TNO. Huiseigenaren weten bijvoorbeeld niet wanneer ze van het gas af moeten, hoe ze van het gas af moeten en hoeveel dat kost. Vandaag komt het kennisinstituut daarom met een rapport dat orde in de chaos moet scheppen.

Volgens Casper Tigchelaar, Senior Onderzoeker energiebesparing bij gebouwde omgeving bij ECN, onderdeel van TNO, zijn er drie dingen heel belangrijk: gemeenten moeten voor 2021 bepaald hebben welke wijk wanneer van het gas af moet. Ten tweede moeten de kosten omlaag. Dit kan en moet door innovatie. Ten derde: huiseigenaren snappen het technische aspect vaak niet, dus moeten ze echt bij de hand genomen worden door bouwbedrijven, en gemeenten.

LUISTER OOK: Draagvlak gasloos wonen kalft af

LUISTER OOK: 'We kunnen binnen tien jaar van het Groningse gas af zijn'

Een warmtepomp in een huishouden. Om de afspraken in het klimaatverdrag van Parijs binnen bereik te krijgen, zullen in de toekomst cv-ketels moeten worden vervangen door duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp.
Een warmtepomp in een huishouden. Om de afspraken in het klimaatverdrag van Parijs binnen bereik te krijgen, zullen in de toekomst cv-ketels moeten worden vervangen door duurzame alternatieven, zoals de warmtepomp. (ANP BAS CZERWINSKI)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen