Duurzaamheid23 sep '19 17:30

Minister Van Nieuwenhuizen in Miami voor samenwerking klimaatuitdagingen

Auteur: BNR Webredactie

Minister Cora van Nieuwenhuizen is in Miami om een overeenkomst te sluiten met de lokale burgemeester Suarez. In de stad opent namelijk een kantoor van het in Nederland gevestigd kenniscentrum Global Centre on Adaption. Volgens de minister staan Miami en Nederland voor dezelfde klimaatuitdagingen en kunnen wij hen daarbij helpen.

‘Door de lage ligging ziet Miami net als Nederland de noodzaak zijn kust te versterken tegen een stijgende zeespiegel en kwetsbare delen van deze miljoenenstad anders in te richten', stelt de minister. In de Verenigde Staten zal Miami als eerste de gevolgen van het veranderende klimaat voelen. Medewerkers van het Global Centre on Adaption in Miami zullen praktische klimaatoplossingen met de stad delen.

Nederland heeft inspirerende voorbeelden

'Het gaat erom dat we goede voorbeelden met elkaar delen. Onze Deltawerken, het project Ruimte voor de Rivier, of de parkeergarage die ingezet wordt om water op te vangen - dat zijn inspirerende voorbeelden. Ik denk dat we goed bezig zijn, maar we kunnen veel leren van anderen. We moeten leren water vast te houden, daar hebben andere landen weer meer ervaring mee'.

Centre gaat níet over uitstoot

Desgevraagd benadrukt de minister dat het Centre níet over uitstoot gaat, 'daar houdt collega Wiebes zich vooral mee bezig. Het terugdringen van de uitstoot is echt voor de lange termijn, in de tussentijd hebben we problemen en die proberen we met dit centrum op te lossen. We kunnen niet wachten tot we oplossingen hebben tegen de uitstoot, dat duurt veel te lang en we zien nu al de problemen op ons afkomen: droogte, erosie en overstromingen.'

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (ANP BART MAAT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen