Duurzaamheid27 sep '19 14:18

Wetenschappers steunen klimaatstakers

Auteur: BNR Webredactie

Onderzoekers zijn meestal zo objectief mogelijk, maar vandaag kruipen zij in de rol van activist. Met het tekenen van een verklaring van Scientists4Future NL steken meer dan 1700 wetenschappers de Klimaatstakers in Den Haag, een hart onder de riem.

In Den Haag gaan vanmiddag duizenden mensen de straat op om ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. Hun zorgen zijn gegrond, zeggen meer dan 1700 Nederlandse wetenschappers in een steunbetuiging op de website van Scientists4Future NL. 'De basisbehoeften en levens van miljarden mensen staan op het spel wanneer deze uitdagingen (zoals vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs) niet overwonnen worden', aldus de verklaring.

Akkoord van Parijs

De wetenschappers benadrukken nu dat deze doelen uit het Akkoord van Parijs uit 2015 nog ver uit zicht zijn. Ook wordt een verband gelegd tussen klimaatverandering en de toenemende druk op ecosystemen en de biodiversiteit. Onder de ondertekenaars zijn daarom ook veel ecologen en biologen te vinden.

Morele plicht

De verklaring staat ook stil bij de rol van de wetenschapper zelf. Die heeft volgens de ondertekenaars ook een morele verplichting om de maatschappij te informeren en te waarschuwen.

Stoppen met twijfelen

'Wetenschappers moeten niet zeggen wat de politiek moet doen', zegt Jan Willem Duyvendak, directeur van het Nederlands Instituut voor Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen, het NIAS-KNAW. Hij vindt wel dat er in de politiek twijfel wordt gewekt over de betrouwbaarheid van wetenschap. 'We moeten ophouden met aan wetenschap te twijfelen.'

Lees de verklaring hier.

LUISTER OOK: Klimaatstaking

LUISTER OOK: Zeespiegel stijgt op lange termijn harder dan gedacht

Deelnemers aan de klimaatstaking verzamelen voor het Centraal Station in Den Haag. Terwijl de klimaattop van de VN in New York plaatsvindt, lopen wereldwijd klimaatactivisten mee in klimaatmarsen.
Deelnemers aan de klimaatstaking verzamelen voor het Centraal Station in Den Haag. Terwijl de klimaattop van de VN in New York plaatsvindt, lopen wereldwijd klimaatactivisten mee in klimaatmarsen. (ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen