Duurzaamheid7 okt '19 12:57Aangepast op 7 okt '19 14:03

Zonne-energiesector: 'Netbeheerders zeggen te snel nee'

Auteur: BNR Webredactie

Netbeheerders zeggen volgens Holland Solar te snel nee tegen nieuwe zonneparken vanwege een vol elektriciteitsnetwerk. 'Wij maken ons zorgen of het net wel echt zo vol is', zegt Peter Molengraaf, voorzitter van de brancheorganisatie voor de zonne-energiesector.

Duurzaamheidsdoelen

Volgens Molengraaf zullen de duurzaamheidsdoelen niet gehaald worden door de huidige achterstand in de uitbouw van het elektriciteitsnet. Toch ontslaat dat de ontwikkelaars van zonneparken, de overheid en netbeheerders niet van de verplichting een inhaalbeweging te maken, vindt hij. 'We zullen dat net anders moeten delen en er moet veel meer aanleg zijn.'

Volgens Molengraaf zijn de netbeheerders en de overheid overvallen door de hoge activiteit van de leden van Holland Solar. Er zijn veel projecten opgezet door Holland Solar. 'Maar we zullen nieuwe manieren moeten bedenken om met meer samen te kunnen werken', zegt Molengraaf.

'Congestiemanagement'

Via congestiemanagement, bij pieken de energieopwekking uitzetten bijvoorbeeld, kan er volgens Molengraaf nog veel efficiënter gebruik worden gemaakt van het net. 'Het net is tot nu toe gepland vanuit de vraagzijde, maar met duurzame energie wordt de productie op gegeven momenten misschien wel vijf keer groter dan de vraag', En dus moet via Molengraaf niet gepland worden vanuit de vraag, maar vanuit het aanbod.

Meedenken

Over het tekort aan capaciteit op het elektriciteitsnet zegt Molengraaf: 'De netbeheerders moeten beter laten zien hoe de berekening van het capaciteitstekort tot stand komt en waar de knelpunten zitten. Dan kunnen onze leden meedenken.'

Transportindicatie

Om een overheidssubsidie voor duurzame energieopwekking te krijgen, hebben bedrijven in de aankomende subsidieronde een zogenaamde transportindicatie nodig. Dat is een verklaring van de netbeheerder dat het net het transport van de opgewekte energie aankan. Het elektriciteitsnet loopt op meerdere plekken vol door de snelle opkomst van zon- en windenergie en datacenters. Liander en Enexis publiceerden vorige week een overzicht en hebben aangekondigd nee te gaan verkopen aan ontwikkelaars van duurzame energieparken.

Luister naar het volledige gesprek in BNR Zakendoen met Peter Molengraaf, voorzitter van de brancheorganisatie voor de zonne-energiesector.

Koning Willem-Alexander tijdens een werkbezoek aan Zonnepark Ameland in kader van Samen Doen.
Koning Willem-Alexander tijdens een werkbezoek aan Zonnepark Ameland in kader van Samen Doen. (ANP ROYAL IMAGES FRANK VAN BEEK)

Gerelateerde artikelen