Duurzaamheid24 okt '19 14:36

Na aardgas: groenten én vissen kweken met aardwarmte

Auteur: BNR Webredactie

Nu we massaal van het aardgas af gaan, moet ook de glastuinbouw op zoek naar nieuwe warmtebronnen. In een kas in Bleiswijk testen ze nu een systeem met aardwarmte, zodat de groenten ook in de winter goed blijven groeien. En daar zijn ze nu zelfs vissen aan het kweken.

De kassen die op dit moment aardwarmtebronnen hebben, zijn hartstikke geschikt voor de vissen. Die vissen hebben namelijk een constante warmte nodig en daar zorgen de kassen voor. De methode die hier wordt gebruikt is een systeem waarin en groenten en vissen gekweekt kunnen worden. De ontlasting van de vissen wordt namelijk gebruikt om de groenten te bemesten. Kees Dorresteijn ging op bezoek in de kas van de Wageningen Universiteit in Bleiswijk.

Oud versterkt nieuw

Het fenomeen aardwarmte is al een paar jaar oud en kassen werkten daar al mee. Het is een aardwarmtebron die onder de kas zit. Die bron zit tussen de 60 en 80 meter diep, maar kan zelfs tot twee kilometer diep zitten. Je pompt dat grondwater op, daar haal je de warmte uit en dan pomp je het terug. Dat is de oude manier om gebruik te maken van aardwarmte. In combinatie met de nieuwe methode krijg je dus een circulaire voedselproductie, aangedreven via duurzame energie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen