Duurzaamheid6 dec '19 07:26Aangepast op 6 dec '19 08:36

90.000 bedrijven geven geen openheid over energiebesparing

Auteur: BNR Webredactie

Driekwart van de grote bedrijven geeft geen openheid over de energiebesparende maatregelen die zij nemen. Vijf maanden geleden werden bedrijven verplicht inzage te geven in hun verbruik, vanaf 1 januari riskeren deze bedrijven een boete.

Het gaat om zo'n 90.000 bedrijven die jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur aan stroom of 25.000 kuub aardgas verbruiken. Dat zijn bijvoorbeeld supermarkten, bakkerijen en autobedrijven. Volgens Martijn van der Harst van adviesbureau Energie Inspectie is het invullen van de formulieren en het doorgronden van de materie complex. 'Het is niet alleen de aangifte, maar die bespaarmaatregelen moeten ook doorgevoerd worden', zegt Van der Harst.

'Dit percentage ten opzichte van de ambitie is te laag en er zal nog het een en ander moeten gebeuren', zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland die op verschillende mogelijke oorzaken voor het verzuim van de meldingen wijst - ook op de mogelijkheid dat bedrijven hun energiebesparing al voor elkaar hebben en dus niets melden.

Luister ook | Kabinet gaat energiebesparende projecten subsidiëren

( ANP Robin Utrecht)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen