Duurzaamheid9 dec '19 14:42Aangepast op 10 dec '19 15:05

ExxonMobil-baas Benelux: Nederlandse CO2-doelen slecht voor concurrentiepositie

Auteur: BNR Webredactie

Grote vervuilers gaan belasting over CO2-uitstoot betalen en ondertussen investeren beleggers steeds minder in fossiele energie. ExxonMobil is voorstander van een mondiale CO2-taxatie die van toepassing is op alle vormen van energieopwekking die CO2 uitstoten. Maar het bedrijf vindt dat het ambitieniveau van de Nederlandse CO2-doelen de concurrentiepositie van ons land verslechterd. zegt Jan Michielsen, CEO van ExxonMobil Benelux.

ExxonMobil raffinaderij in de Verenigde Staten
ExxonMobil raffinaderij in de Verenigde Staten (EPA)

Luister ook | Rechtszaak tegen ExxonMobil wekt interesse van andere industrieën

Energievraag

De vraag naar energie is een wereldwijde kwestie en heeft te maken met welvaartscreatie. Daarom moeten we vanuit Europa ook kijken naar andere werelddelen die een stuk van de taart willen. 'Denk daarbij bijvoorbeeld aan Azië dat in volle groei en bloei is en Afrika dat aan het opkomen is. De vraag naar energie blijft bestaan', zegt Jan Michielsen, CEO van ExxonMobil in de Benelux.

Mondiaal

Het is niet onredelijk dat er zulke belastingen geheven worden op CO2, zegt de topman. Maar ExxonMobil is een enorme voorstander van een mondiale CO2-taxatie die van toepassing is op alle vormen van energieopwekking die CO2 uitstoten, 'Wat nu gebeurt in Nederland is dat alleen de industrie belast wordt. Terwijl er wagens rondrijden en er nog andere toepassingen zijn die CO2 uitstoten', zegt Michielsen. Maar zo'n mondiale belasting is voor een deel hypothetisch en onrealistisch zegt de CEO er meteen bij.

Level playing field

De CO2-belasting die wordt geheven is op Europese en globale basis een goede ontwikkeling, vindt Michielsen. Maar wat nu op tafel ligt voor Nederland wil de CEO nog bespreken met de Nederlandse regering om verbeteringen aan te brengen. De Nederlandse regering zou volgens Michielsen de gevraagde inspanningen willen verhogen met 50 procent meer dan wat Europa wil. Daardoor zou het 'level playing field' op de Europese markt in het gedrang komen. 'We hebben een stabiel wetgevend kader nodig voor de komende twintig jaar', zegt de CEO. 'Op deze manier kunnen we niet werken.'

Duurzame toepassingen

Een deel van de producten die vroeger als brandstof gebruikt werd, komt nu in een andere vorm op de markt. Plastics in auto's, het maken van batterijen en betere smeermiddelen voor windmolens zijn maar een paar van die toepassingen. En het aantal duurzame toepassingen zal enkel groeien de komende jaren, denkt Michielsen.

Heffing

Uit een onderzoek van Imperial Oil uit 1991 bleek al dat een CO2-heffing de beste manier zou zijn om het CO2-peil in de atmosfeer naar beneden te krijgen. ExxonMobil is voor 70 procent eigenaar van Imperial Oil. Die informatie heeft het bedrijf dus al bijna dertig jaar. Die informatie zou ExxonMobil achtergehouden hebben voor aandeelhouders en investeerders.

Alle afleveringen | BNR Zakendoen

'We hebben helemaal geen bezwaar tegen een CO2-heffing, zolang die maar over alle CO2-uitstoot gebeurt, want dan kan iedereen belast worden met de bijkomende kosten. Op mondiaal niveau lijkt dat Michielsen onhaalbaar, maar op Europese basis zou het wel mogelijk kunnen zijn.

De voorbije tien jaar investeerde ExxonMobil wereldwijd een miljard in onderzoek, ontwikkeling en toepassing over alles wat te maken heeft met het klimaat. 'Dat is ook noodzakelijk, want de nieuwe technologie zal het compromis vormen tussen betaalbare energie, behoud van het economisch peil en beperking van de CO2-uitstoot', zegt Michielsen.

Maar het bedrijf gaat dus verder op dezelfde voet. 'Omdat er buiten Europa in opkomende economieën andere politieke ontwikkelingen zijn dan in Europa', zegt Michielsen. En omdat ExxonMobil geen product op de markt wil brengen waarin niemand geïnteresseerd is, zegt de CEO.

ExxonMobil vindt de inspanningen die de Nederlandse regering eist om de CO2-uitstoot te verlagen te groot.
ExxonMobil vindt de inspanningen die de Nederlandse regering eist om de CO2-uitstoot te verlagen te groot. (AFP Loic Venance)

Gerelateerde artikelen