Duurzaamheid11 dec '19 12:28

Rederijen zitten niet te wachten op strengere CO2-regels

Auteur: BNR Webredactie

De Green Deal die Eurocommissaris Frans Timmermans woensdagmiddag presenteert, zal een harde klap worden voor rederijen. Brussel wil met het klimaatplan het transport over de weg, in de lucht en over het water hard aanpakken. De Green Deal van Timmermans zorgt ervoor dat de scheepvaart straks ook binnen het ETS-systeem van CO2-uitstoot valt.

Nick Lurkin, beleidsadviseur klimaat en milieu bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders, vindt de ambitie goed, maar is minder blij dat de scheepvaart straks onder strengere regelgeving gaat vallen op het gebied van CO2-uitstoot. 'We vinden het goed dat er een hoge ambitie is, waar we ook graag aan meewerken. Maar we zijn minder blij dat de scheepvaart binnen het ETS-systeem wordt opgenomen.' Het ETS-systeem is een systeem waarmee bedrijven onderling CO2-certificaten kunnen opkopen en verkopen. Daarmee zou het totale aantal CO2-uitstoot verminderd moeten worden.

Luister ook | Europees transport gaat klimaatplan Timmermans voelen

'Geen geschikt systeem voor zeevaart'

Ook de scheepvaart gaat straks onder dit systeem vallen, nu hebben ze nog een uitzonderingspositie. Volgens Lurkin is het ETS-systeem geen geschikt middel voor de scheepvaart: 'Voor een internationaal opererende sector als de onze is het ETS-systeem niet het geschikte middel om CO2-uitstoot te reduceren in de zeevaart. Wij gaan liever voor een CO2-heffing op de brandstof.'

Gerelateerde artikelen