Duurzaamheid24 dec '19 06:17Aangepast op 24 dec '19 14:54

26.000 huizen van gas af, onvoldoende om klimaatdoelen te halen

Auteur: BNR Webredactie

Bij 26.000 bestaande woningen is de gasaansluiting verwijderd. Dat blijkt uit een inventarisatie door BNR. Maar in dit tempo gaan we nooit onze klimaatdoelen halen, waarschuwen deskundigen.

En dat betekent dat de politiek, bouwbedrijven en woningcorporaties flink aan de bak moeten. In 2030 moeten 1,5 miljoen bestaande woningen van het aardgas af zijn, wat neerkomt op 200.000 woningen per jaar. BNR deed in totaal navraag bij vijf netbeheerders: Liander, Stedin, Enexis, Enduris en Coteq.

Luister ook | The Green Quest: Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet Nederland keihard aan de bak. Waar liggen kansen? Waar laten we ze liggen? Je hoort het in The Green Quest.

Onhaalbaar

‘Die ambitie is erg onrealistisch’, zegt Wim Zeiler, hoogleraar Installaties aan de TU Eindhoven. Hij hekelt de eenzijdige aandacht van het kabinet voor de aanleg van warmtepompen en -netten. ‘Politici weten niet wat het beste alternatief is voor onze huidige cv-ketel. Toch ligt de nadruk op deze twee technieken, dat is onverstandig.’ Daarnaast vindt Zeiler het opmerkelijk dat er wordt gefocust op warmte. Volgens hem neemt juist de koudevraag de komende jaren toe. Dat is het gevolg van de opwarming van de aarde en beter geïsoleerde woningen. Hij ziet daarom graag dat er meer tijd wordt genomen voor onderzoek. ‘Dat is beter dan overhaast beslissingen nemen.’

Investeringen noodzakelijk

Ook Kornelis Blok, hoogleraar Energiesysteemanalyse aan de TU Delft, is ervan overtuigd dat we op deze manier de klimaatdoelen niet gaan halen. ‘In dit tempo gaat het nog zeker honderd jaar duren.’ Toch is hij optimistischer dan Zeiler. ‘We zijn nog maar net begonnen. Als iedereen z'n schouders eronder zet, kunnen we die 1,5 miljoen woningen aardgasvrij maken.’ Dat vergt volgens Blok wel de nodige investeringen. ‘Zowel de aardbevingen in Groningen als klimaatverandering zijn collectieve problemen. Bij de aanpak daarvan heeft de overheid een belangrijke rol.’ Volgens hem is extra geld nodig om de problemen op te lossen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat BNR weten dat er geen concrete doelen zijn vastgelegd voor het aantal huizen dat tot nu toe aardgasvrij moet zijn gemaakt. Pas in 2021 moeten alle gemeenten en provincies hun klimaatplannen hebben uitgewerkt in een regionale energiestrategie (RES). Daarin speelt de transitie naar aardgasvrije wijken een belangrijke rol.

Gerelateerde artikelen