Boete van honderden miljoenen
Volgens directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie doet Nederland veel, maar is het consequent niet genoeg: 'Daar gaan we strafpunten voor krijgen. Dit zou honderden miljoen gaan kosten, en helaas leidt dit niet tot meer duurzame energie', zegt Van der Gaag, 'Honderden miljoenen overboeken naar buitenland, en daar staan geen economische baten voor Nederland tegenover'. Twee redenen waarom de vereniging liever zag dat Nederland meer investeert in duurzame energie.
Aankoop overschotten duurzame energie geen goede zaak
Voor 2020 heeft elk Europees land een verplichting voor een aandeel duurzame energie. Voor Nederland is dat veertien procent - één van de lagere doelstellingen omdat een gemiddeld land twintig procent moet halen. Landen die er boven zitten, zoals nu al sommige Scandinavische dat doen, kunnen hun overschotten verkopen. Volgens Van der Gaag wordt dat loven en bieden. En zal Nederland ook in 2021 moeten bijkopen omdat verduurzaming een langetermijnvisie vergt en Nederland die niet heeft. Van der Gaag vindt de aankoop van rechten geen goede zaak.
Aankoop overschotten duurzame energie wél goede zaak
Jos Cozijnsen is expert emissiehandel bij de Climate Neutral Group. Cozijnsen is het niet helemaal eens met Van der Gaag. 'We zitten in de EU, daar moeten we gebruik van maken. We importeren al stroom, dus zo gek vind ik deze oplossing niet', zegt Cozijnsen die naar de duurzaamheid van Europa in zijn totaal kijkt, 'Voor het klimaat helpt dit ook'.
Luister ook | Nederland scoort goed op duurzaamheidsdoelen
