Duurzaamheid10 jan '20 06:51Aangepast op 10 jan '20 08:41

PFAS-problemen nog niet opgelost

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks de verhoogde PFAS-norm daalt de prijs voor het wegbrengen van grond nauwelijks. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. De hoge prijs zorgt niet alleen voor problemen bij ondernemers, maar heeft ook gevolgen voor particulieren. Bijvoorbeeld bij de aanbouw van een huis of uitgraven van een tuin.

Door regels kunnen bouwers en baggeraars grond waar PFAS in zit niet altijd meer verplaatsen en hergebruiken.
Door regels kunnen bouwers en baggeraars grond waar PFAS in zit niet altijd meer verplaatsen en hergebruiken. (ANP/Sem van der Wal)

Volgens Gerben Zijlstra, beleidsmedewerker bij branchevereniging Cumela, hebben grondbanken nog steeds veel moeite met de afzet van hun besmette grond. 'De grondbanken kunnen hun grond nog steeds niet kwijt omdat een groot deel van hun grond in diepe plassen wordt toegepast. Zolang die afzet van grondbanken stagneert, blijven de prijzen aan de poorten hoog, met name voor particulieren en hoveniers', zegt Zijlstra.

Norm oppervlaktewater niet aangepast

'De verhoogde norm van 0.8 biedt wel verlichting, maar er zijn nog altijd te weinig afzetmogelijkheden. De norm voor oppervlaktewater is niet aangepast in december, het RIVM doet daar nog onderzoek naar. Dat is een grote grondstroom die niet van start is gegaan', zegt Zijlstra. Volgens Richard Maaskant van de VHG, de branchevereniging voor hoveniers, proberen particulieren en hoveniers grondtransporten te vermijden door grond een andere plek op een perceel te geven. Maaskant spreekt van een prijsstijging van enkele tientallen euro's per kubieke meter grond.

Dirkjan Reijersen van Buuren van de grondbank Grondbalans herkent dit probleem. 'Wij moeten tientallen kilometers extra rijden om van de grond af te komen. De transportkosten in combinatie met analysekosten zorgen ervoor dat de prijzen nog steeds hoog liggen.'

Luister ook | Nog geen extra geld voor aanpak bouwproblemen

Hoe hoog de prijzen precies liggen is volgens Reijersen van Buuren lastig te zeggen. 'De prijsstijging is een landelijk fenomeen, maar de hoogte is per regio verschillend. Op sommige plaatsen zijn de prijzen verdrievoudigd, op andere plekken gaat het om enkele euro's.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen