Duurzaamheid13 jan '20 12:22

De Grote Vraag | Alles voor het klimaat? Meer droom dan daad

Auteur: BNR Webredactie

Deze weken behandelen we in De Ochtendspits grote vragen: wat speelt er op bedrijfsvlak, is er een knelpunt, waar kom je niet uit? Vandaag: de aarde staat in brand, maar ondertussen gaan wij rustig door met het massaal uitstoten van CO2. Waarom doen we er niet alles aan om klimaatverandering tegen te gaan?

De wereld leeft massaal mee met de bosbranden in Australië, terwijl de aarde opwarmt, de zeespiegel stijgt en het weer extremer wordt. Maar alles op alles zetten om klimaatverandering tegen te gaan, dát lijkt te veel gevraagd, erkent Gerdien de Vries, onderzoeker Klimaatpsychologie aan de TU Delft. Sterker: zelfs de Australische overheid lijkt nog niet helemaal overtuigd van het verband tussen de bosbranden en de opwarming van de aarde.

Luister ook | Nederlandse wint nieuw huis in Australië na bosbranden

Het grootste deel van de wereld blijkt nog steeds niet zo heel veel te doen om het klimaat te 'beheersen'. En dat is voor een belangrijk deel een psychologische kwestie, zegt De Vries. 'Het probleem is heel abstract, ver weg en onzeker; misschien is de aarde nog in staat om zichzelf aan te passen en is het dan wel nodig om iets te doen? Het is voor mensen heel lastig om het comfortabele leven op te geven voor gedrag dat op korte termijn minder fijn is.'

De bosbranden in Australië hebben al vele duizenden vierkante kilometers bos vernietigd.
De bosbranden in Australië hebben al vele duizenden vierkante kilometers bos vernietigd. (AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen