Nederlandse tuinen zijn lang niet groen genoeg
Er is veel te weinig groen in onze tuinen om klimaatverandering op te vangen. Dat zegt Wout Veldstra, voorzitter van de stichting Steenbreek.
Dat er in veel tuinen weinig groen is blijkt uit een overzicht van Cobra Groeninzicht, dat een top-5 samenstelde van de steden met de meeste 'versteende' tuinen. De cijfers vallen Veldstra nog behoorlijk rauw op het dak. 'Mensen zijn nog heel erg bezig met het verstenen van tuinen, terwijl het voor de biodiversiteit en het klimaat hard nodig is dat ze groener worden.' Voorlichting over de gevolgen van verstening en de kosten die daarmee gepaard gaan is wat hem betreft cruciaal.
Luister ook | Gemeenten maken nu echt werk van jattuintjes
Volgens Joost Verhagen, directeur van Cobra Groeninzicht, is het een utopie dat 100 procent van de Nederlandse tuinen uiteindelijk groen wordt. Tuinen met driekwart 'groen' is wat hem betreft een reële ambitie. In een paar gemeenten is al geopperd om een 'tegeltaks' in te voeren, als strafmaatregel voor het bestraten van je tuin. Maar dat is volgens Verhagen niet de oplossing. Hij ziet meer in bewustwording: dat levert aanzienlijk meer goodwill op.
Luister ook | Klimaatvriendelijke tuin steeds populairder
De top-5:
1. Zwartewaterland (77 procent van elke tuin is steen);
2. Urk (76 procent);
3 Enkhuizen (74 procent);
4. Stede Broek (73 procent);
5. Haaksbergen (69 procent).
Het goede nieuws komt vooral uit het noorden van het land: Schiermonnikoog, Ameland, Wassenaar, Tytsjerkseradiel en Marum presteren wat betreft vergroening van tuinen het best.