Duurzaamheid17 jan '20 06:14Aangepast op 17 jan '20 09:41

Miljoen zonnepanelen werkeloos door krapte stroomnet

Auteur: BNR Webredactie

Bedrijven of sportclubs die met zonnepanelen hun buurt van stroom willen voorzien, komen van een koude kermis thuis. Met name in het noorden en oosten van het land is de krapte op het stroomnet zo nijpend, dat alleen nog maar panelen voor eigen gebruik kunnen worden geplaatst.

Zonnepanelen op het dak van de Heineken Groothandel.
Zonnepanelen op het dak van de Heineken Groothandel. (ANP / Lex van Lieshout )

Dat raakt nu dus ook tientallen kleine partijen die zonnepanelen willen plaatsen. Denk aan zonnepanelen die niet op de daken van voetbalverenigingen kunnen worden aangelegd. Het niet toekennen van transportcapaciteit aan VV Nieuw Buinen was zelfs aanleiding voor Kamervragen van PvdA-Kamerlid William Moorlag. Naar schatting staan er een miljoen zonnepanelen in de wacht in Nederland.

Luister ook | Netbeheerders gebruiken reservesystemen om aan stroom te voldoen

Hyperspits

Volgens Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, wringt de schoen in de rigide wet- en regelgeving. De krapte op het stroomnet speelt vooral in de hyperspits, dus in de maanden dat de zon volop schijnt. Als je die hyperspits niet langer als norm hanteert, kun je de stroom die in de rest van het jaar wordt opgewekt terug laten vloeien: de elektriciteitskabels hebben voldoende capaciteit om de hoeveelheid stroom dan aan te kunnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen