Duurzaamheid20 jan '20 12:41

IEA: Olie- en gasbedrijven investeren te weinig in schone brandstoffen

Auteur: BNR Webredactie

Olie- en gasbedrijven stoppen veel te weinig geld in schone brandstoffen. Sinds 2015 hebben ze minder dan 1 procent van hun investeringen uitgegeven aan de overgang naar duurzame energie, zegt het Internationaal Energie Agentschap, het IEA.

De timing is niet geheel willekeurig: vanaf morgen treffen allerlei politieke leiders elkaar op het World Economic Forum in Davos en daar wil het IEA het thema hoog op de agenda krijgen. Want het schiet niet op met de overgang naar een duurzaam energiesysteem, terwijl dat cruciaal is om wereldwijd de CO2- en methaanuitstoot te verminderen en de verandering van het klimaat tegen te gaan.

Luister ook | VS volgend jaar the greatest olieproducent

Volgens de IEA zouden de olie- en gasbedrijven binnen tien jaar eigenlijk 15 procent van hun investeringsbudget aan schone brandstoffen uit moeten geven. Dat kan relatief makkelijk en snel door op een andere manier olie en gas te winnen dat tot nu toe gebeurt en door het op een andere manier te vervoeren naar de klant. Verder pleit het rapport voor het aanpakken van alle methaanlekken. Dat methaan is een nog sterker broeikasgas dan CO2.

Luister ook | Energie Update | Getallen genoeg, nu het gedrag nog

Gerelateerde artikelen