ESB: 'glasbakken bijzetten is niet kostenefficiënt'
In de jacht op een een circulaire economie moeten er voor het einde van 2021 achthonderd nieuwe glasbakken bij. Op die manier moet het percentage gerecycled glas omhoog gekrikt worden, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport. Maar meer glasbakken, dat heeft helemaal geen zin.
Dat schrijven deskundigen in economenblad ESB. Één van de auteur, hoogleraar bestuur en economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam Raymond Gradus en Elbert Dijkgraaf 'Empirische hoogleraar economie van de publieke sector aan de Erasmus Universiteit (EUR). Zij hebben gekeken naar de impact van 800 nieuwe glasbakken op de recycling van glas in Nederland.
90.000
Wat blijkt? Het verschil dat 800 glasbakken meer maakt is verwaarloosbaar. Het zorgt voor een stijging van 0,06 procent. Als we de 90 procent recycling willen halen door de inzet van meer glasbakken zouden er in totaal 90.000 glasbakken in ons land moeten staan. Ter verduidelijking, dat zijn er nu zo'n 16.000. Dat hele plan zou ongeveer 515 miljoen euro kosten. 'Dat is helemaal niet kostenefficiënt', zegt Gradus.