Duurzaamheid4 feb '20 15:35Aangepast op 7 feb '20 14:08

Stikstofwet GroenLinks kost jaarlijks 500 miljoen

Auteur: BNR Webredactie

GroenLinks komt met een eigen wetsvoorstel om de stikstofuitstoot in 2035 te halveren. Kosten: 500 miljoen per jaar. 'Dit kabinet heeft geen integraal plan, er is geen langetermijnperspectief', zegt Jesse Klaver bij de presentatie van de initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof tegen politiek correspondent Laurens Boven. Klaver wil de stikstof voor een belangrijk deel bij de landbouw weghalen door uitkoop.

Bouwend Nederland: initiatiefwet is goede stap

GroenLinks presenteerde de initiatiefwet vandaag in bijzijn van duurzame boeren, milieubeschermers én Bouwend Nederland. 'Sinds de uitspraak van de Raad van State is de vergunningverlening fors gereduceerd', zegt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. Verhagen noemt de initiatiefwet 'een goede stap om uit die impasse te komen, juist omdat ze met een integraal plan komen. Je komt niet met een enkel maatregeltje, maar met een integraal plan. Anders blijven we achter de feiten aanlopen. Maanden na dato zijn we nog steeds niet uit het probleem gekomen. Het positieve van dit voorstel is dat er nu eindelijk een goede stap genomen wordt'.

Zware kritiek op kabinet

Klaver heeft zware kritiek op het kabinet dat negen maanden na een gerechtelijke uitspraak nog steeds geen alomvattend plan heeft, maar zich beperkt tot 'lapwerk'. Het wetsvoorstel, ingediend door Klaver en Laura Bromet 'regelt alles' en voorziet in een halvering van de stikstofuitstoot in 2035. 'Voor een belangrijk deel zal je dat bij de landbouw moeten weghalen', zegt Klaver die natuurherstel wil combineren met de uitkoop van boeren en het duurzaam veranderen van de landbouwsector. Tot 2035 wil Klaver jaarlijks een bedrag van 500 miljoen euro reserveren. 'We moeten nu ingrijpen, dat kost langjarig veel geld. Het is belangrijk om de streefdoelen in een wet vast te leggen omdat het ook een juridisch probleem is'.

Jesse Klaver (GroenLinks) staat de pers te woord na afloop van een gesprek over de initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof. ANP SEM VAN DER WAL
Jesse Klaver (GroenLinks) staat de pers te woord na afloop van een gesprek over de initiatiefwet Duurzame Aanpak Stikstof. ANP SEM VAN DER WAL (ANP/Sem van der Wal)

Luister ook | Nog geen knopen doorgehakt bij landbouwoverleg


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen