Duurzaamheid6 feb '20 09:41Aangepast op 6 feb '20 10:01

Nieuwe kolencentrale nu al kapot

Auteur: BNR Webredactie

Een van de drie gloednieuwe Nederlandse kolencentrales is kapot. Dit zegt energiedeskundige Remco de Boer in De Ochtendspits. Het gaat om de in 2015 geopende centrale op de Maasvlakte, die de Amerikaanse investeringsmaatschappij Riverstone in 2019 van Engie overnam.

Image
(ANP Niels Wenstedt)

Luister ook | Nederland gaat emissiedoelen niet halen

Volgens De Boer ligt de centrale al sinds begin dit jaar stil en komt eind deze week of begin volgende week de uitslag van het onderzoek ernaar. 'Dit is een serieus probleem en het zou nog wel eens een grote en dure ingreep kunnen worden', zegt De Boer.

Luister ook | Kolencentrales kunnen eerder dicht

Emissiedoelstellingen mogelijk opeens dichterbij

Het stil liggen van de centrale kan namelijk een grote impact hebben. Het kabinet is door de uitspraak in het Urgenda-vonnis gehouden aan het zo snel mogelijk sluiten van de kolencentrales om de emissiedoelstellingen te halen. Dat vonnis hangt als een Zwaard van Damocles boven het kabinet - en al helemaal met de verkiezingen in aantocht.

Mochten de Amerikaanse investeerders hun verlies nemen en de centrale gesloten houden, dan is het kabinet een stuk dichterbij het realiseren van de uitstootdoelstellingen. De Boer wijst erop dat het daarbij ook nog eens een warme winter is geweest: 'Dat werkt ook mee'. Additioneel voordeel wanneer de Rotterdamse centrale dicht blijft: de centrale heeft een biomassabeschikking van 296 miljoen euro. 'Dat is maximaal gereserveerd, als de centrale gesloten blijft kan je dat geld elders voor gebruiken.'

Luister ook | Energie Update


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen