'Werkgelegenheid gebaat bij stikstofplan'
Het stikstofplan dat het kabinet vrijdag publiceerde moet ook gunstig uitpakken voor de economie, zegt minister Carola Schouten van Landbouw. Over tien jaar moet de helft van de Nederlandse natuur geen last meer hebben van de stikstofuitstoot, is de kern van het plan.
Voor natuurherstel, het uitkopen van vervuilende boerderijen en investeringen wordt 5 miljard euro uitgetrokken. En daar zal ook de economie van profiteren, betoogt Schouten. 'Het belangrijkste van het pakket is de combinatie van een betere kwaliteit van de natuur en verlaging van de stikstofhoeveelheid. Door in te zetten op beide pijlers moet straks de vergunningverlening makkelijker op gang komen.'
Lees ook | Kabinet voert uitstootplafond in voor kolencentrales
Duurzame energie
En dat is dan weer cruciaal voor de bouw van woningen, het opwekken van duurzame energie en daarmee het behoud van banen, meent Schouten. Haar collega Eric Wiebes kondigde een forse verlaging van de elektriciteitsproductie in de drie nieuwste kolencentrales, om eind dit jaar de CO₂-uitstoot met een kwart te verminderen ten opzichte van 1990. Milieuclub Urgenda dwong dit '25 procent-reductiedoel' af via een rechterlijke uitspraak.
Beluister | Komst CO2-heffing in stroomversnelling
'Als wij straks uit coronacrisis komen, willen we niet weer tegen allerlei beperkingen oplopen', zegt Wiebes. 'Bijvoorbeeld een kort geding. Vandaar dat we nu toch met een pakket naar buiten zijn gekomen.' In het najaar moet meer duidelijk zijn over deze daling en gaat het kabinet de hoogte van het uitstootplafond bepalen. De eigenaren van de centrales krijgen een schadevergoeding. Met de maatregelen hoopt het kabinet dit jaar een besparing te realiseren van 8 megaton CO2.