Duurzaamheid8 jun '20 17:26Aangepast op 9 jun '20 13:00

Commissie Remkes keihard over stikstofplannen Kabinet

Auteur: BNR Webredactie

De Commissie Remkes is spijkerhard: de plannen die het kabinet heeft om de stikstofuitstoot terug te dringen zijn bij lange na niet ambitieus genoeg. Er is ook niet genoeg aandacht voor natuurherstel. Het kabinet wilde 26 procent minder stikstof in 2030, maar het advies luidt 50 procent. 'Je moet het samen met de boeren doen, je moet het aantal dieren terugdringen op korte termijn', zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot.

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in gesprek met voorzitter Johan Remkes (L) na afloop van de presentatie van het eindrapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek.
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in gesprek met voorzitter Johan Remkes (L) na afloop van de presentatie van het eindrapport van het Adviescollege Stikstofproblematiek. (ANP Sem van der Wal)

'D66 ziet dit als een steun in de rug', zegt het Kamerlid, 'We hebben de natuur hoog in het vaandel. Het kabinet moet nu goed kijken naar dit rapport. Het lijkt erop dat Remkes een en ander aandraagt waar minister Schouten zeker iets mee moet, dit kun je niet naast je neerleggen. Ze moet ook beginnen met die maatregelen die we al hebben afgesproken, want dat is niet gering'.

Niet alles kan overal

Verslaggever Judith Laanen sprak Johan Remkes. Volgens Remkes kan niet alles overal en is het zonder stikstofreductie dweilen met de kraan open, zegt Laanen. 'De coronacrisis heeft er ook echt niet voor gezorgd dat het stikstofprobleem is opgelost. De plotselinge afname van stikstof is tijdelijk en ammoniakuitstoot waar de landbouw verantwoordelijk voor is, is niet afgenomen', zegt Laanen.

Luister ook | Advies Remkes: leg halvering stikstof wettelijk vast


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen