Duurzaamheid18 jun '20 13:06

Energietransitie ontketent stormloop op metalen

Auteur: BNR Webredactie

Een stormloop op metalen is onvermijdelijk als we volle kracht vooruit gaan in de energietransitie. En die run op grondstoffen stelt ons weer voor allerlei andere problemen, zowel sociaal en ecologisch. Dat schrijft het FD vandaag.

( ANP Robin Utrecht)

Eigenlijk komt het er op neer dat we te laat begonnen zijn met het bouwen van mijnen om de nieuwe grondstoffen te winnen. 'We hebben nu heel weinig zonnepanelen en weinig elektrische auto's, maar als je snel van nul naar honderd wilt gaan, heb je snel nieuwe materialen nodig', zegt Benjamin Sprecher, industrieel ecoloog aan de Universiteit Leiden.

Reguleren en versnellen

Op beelden die nu viral gaan zijn soms achtjarige jongens te zien die in kobaltmijnen werken. De groeiende vraag naar dit soort metalen werkt kinderarbeid in de hand. Maar dat betekent volgens Sprecher niet dat we onze handen van die mijnen af moeten trekken. 'Dat is niet beter voor die kinderen. Ik zou vooral heel erg pleiten voor het meer aandacht besteden aan die mijnen om het zo netjes mogelijk te maken daar. Nu laten we het over aan de vrije markt en dat werkt niet.' Maar tegelijk moeten we de productie ook versnellen om de vraag bij te kunnen houden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen