Duurzaamheid25 jun '20 07:24

Tekorten zorgen voor fors minder nieuwe zonnepanelen

Auteur: BNR Webredactie

Door grote tekorten zijn er de afgelopen maanden fors minder zonnepanelen op onze daken en weilanden gelegd. Het gaat om een afname van zo'n 20 procent, blijkt uit navraag van BNR. Door de coronacrisis konden de panelen niet of pas veel later vanuit China worden verscheept.

(ANP / REMKO DE WAAL)

Lege hallen

Al aan het begin van de uitbraak, toen het virus alleen nog in China was opgedoken, werd gevreesd voor tekorten. Dat scenario is werkelijkheid geworden. 'In een deel van de gevallen waren er helemaal geen voorraden meer, de hallen bij deze groothandels stonden leeg', zegt Rolf Heynen, directeur van Dutch New Energy (DNE) Research. Dat beeld bevestigen importeurs en groothandels die BNR sprak.

Deze tekorten zorgden voor een forse terugloop van het aantal installaties. De zakelijke sector wordt met een daling van ruim 30 procent het hardst geraakt, blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau. Bij particulieren blijft deze beperkt tot ongeveer 10 procent. Ook Enexis ziet dat zonnepanelen minder gretig aftrek vinden. 'Er zijn in april en mei zo’n 20 procent minder zonnepanelen bij ons geregistreerd dan we op basis van het normale verloop zouden verwachten', schrijft de netbeheerder. Andere netbeheerders konden geen cijfers geven.

Grote omvang

De grote afname in de zakelijke sector komt volgens Heynen onder meer door de omvang van de projecten. 'Het gaat soms om wel 10.000 zonnepanelen. Bij een consument gaat het om 12 à 13 panelen. Als de ene groothandel ze niet op voorraad heeft, dan heeft de andere ze wel. Die flexibiliteit heb je niet bij dit soort grote projecten.'

Beluister ook | Importeurs van zonnepanelen vrezen voor tekorten door coronavirus

Bovendien halen ontwikkelaars hun installateurs vaak uit het buitenland, maar door de reisbeperkingen kon dat niet. Ook hebben sommige bedrijven hun projecten uitgesteld vanwege de onzekere toekomst. 'Dat speelt met name bij kleinere projecten. Deze ondernemers denken: ik wacht even met investeren.'

Opstartproblemen

Inmiddels draaien de fabrieken in China weer als vanouds, zo laten meerdere importeurs aan BNR weten. Al duurde het in eerste instantie langer voordat de zonnepanelen in Nederland arriveerden. 'De leveringen liepen extra vertraging op doordat het transport langer duurde. De douanekantoren en verschepers moesten op gang komen. Die periode was een beetje rommelig. Leveranciers wisten bijvoorbeeld niet wat er nog op het water zat en waar precies', zegt Robert-Paul Evers, general manager bij 4BLUE, een groothandel in zonnepanelen.

Beluister ook | Petrolheads | Een petrolhead die wil slagen, heeft meer dan één wagen

Inmiddels lijken tekorten verleden tijd en worden voorraden aangevuld. 'De grootste uitdaging is om de achterstanden in te lopen', meent Evers. De bouwvak is volgens hem een voor de hand liggende periode, omdat daarin normaal gesproken veel werk stilligt.

Installateurs moeten de komende tijd in ieder geval flink aan de bak. De vraag naar zonnepanelen is grotendeels overeind gebleven en de wachtrijen voor consumenten lopen op. 'Sommige installatiebedrijven hanteren zelfs wachtrijen van meer dan een half jaar', zegt Rolf Heynen van DNE Research.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen