Duurzaamheid7 jul '20 14:36Aangepast op 7 jul '20 17:33

Geëxporteerd EU-afval niet verwerkt, wel in zee

Auteur: BNR Webredactie

EU-landen exporteren massaal plastic afval naar de andere kant van de wereld. Daar zou het gerecycled worden, maar in werkelijkheid belandt zo'n 83 duizend ton plastic alsnog in de oceaan. Dat blijkt uit onderzoek van de National University of Ireland over de afvalstromen van 2017. 'De politiek moet wakker worden', zegt vicefractievoorzitter Hugo Bellaar van de VVD in Gooise Meren die zich al jaren bezighoudt met het Nederlandse afvalbeleid.

Luister ook | Flessenexperiment moet plastic soep stoppen

Bronscheiding niet zinvol

Volgens Bellaar moeten we alleen afval scheiden als dat zinvol is, hij pleit ervoor te stoppen met bronscheiding. 'Het aanbod van plastic is verveelvoudigd, het meeste gaat naar Suez in Rotterdam waar het gesorteerd wordt en in de verbrandingsoven terechtkomt, dertig procent bestaat uit zogeheten mixplastics en die gaan naar Duitsland. We moeten stoppen met bronscheiding, laat burgers het in een grote bak gooien en alleen de bruikbare spullen eruit onttrekken. Laten we vooral niet een grote afvalstroom creëren die zich een weg zoekt over de wereld'.

Luister ook | Filigrade watermerkt plastic om afval te traceren

Politiek moet wakker worden

Bellaar vindt dat dat de politiek wakker moet worden: 'De VNG en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn belangrijke spelers. We moeten stoppen met de doelstelling om zo veel mogelijk afval te scheiden. We moeten ook minder plastic gebruiken, opletten wat we kopen en ook met de industrie kijken hoe we het aantal soorten plastics kunnen beperken. Plastic is namelijk een verzamelnaam van een heleboel soorten kunststoffen, die nooit meer goed te herleiden is tot een goede grondstof'.

Luister ook | Werknemers willen wel, maar bedrijven scheiden nauwelijks afval

Slag om de arm

Volgens directeur Rob Buurman van Recycling Netwerk moeten we een slag om de arm houden met de cijfers van het onderzoek omdat het gaat om een inschatting op basis van wat de EU exporteert en wat de lagelonenlanden in kwestie kunnen verwerken. 'Interessant is wel dat toch een significant aandeel in zee komt. In veel plastic dat we exporteren - omdat het weinig waard is anders zouden we het wel in Europa verwerken- zit relatief veel verontreiniging'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen