Volgens Hordijk vergroot de maatregel het gezondheidsrisico van de dieren. 'Dat eiwit zit er niet voor niets in. Boeren weten hoe je aan die knop kunt draaien. Dieren die net gekalfd hebben, hebben minder weerstand. Het is een tijdelijke maatregel, maar die moet gevolgd worden door een convenant, net als bij fosfaat, met goede afspraken met de overheid, en wij nemen zelf de verantwoordelijkheid om de stikstofuitstoot te verlagen.'

Beknotting
De minister zit vast doordat vorig jaar mei de PAS werd afgesloten, zegt Hordijk. 'We dachten dat we een oplossing voor de stikstof in Nederland hadden afgesloten in een wet. Vervolgens kregen we in mei te horen dat de wet niet houdbaar was. Daardoor moest de minister iets bedenken waardoor ze de stikstof in Nederland kan verlagen, terwijl er tegelijkertijd ook kan worden gebouwd. Ze vindt dat bij een maximumsnelheid van 100, en ze vindt het bij de boeren.'
| Dossier : Pfas
Beluister ook | Boeren doen aangifte tegen minister Schouten
In het stikstofrapport van de commissie Remkes speelt de landbouw een belangrijke rol. Terecht, vindt Hordijk, al benadrukt hij dat juist 'zijn' sector al veel heeft gedaan op dat gebied. 'De agrarische sector heeft twee derde verlaging van de stikstof laten zien in afgelopen dertig jaar, en dus bewezen verantwoordelijkheid te nemen. De adviezen van Remkes kunnen uitgelegd worden als nog meer beknotting. Het voelt als eisen waar niets tegenover is gezet.'
Bewustwording
Terwijl de boeren te maken krijgen met steeds striktere eisen op het gebied van antibiotica, stikstof en fosfaat, is er al decennia letterlijk geen cent bij hun inkomen gekomen, zegt Hordijk. Hij doet daarom een beroep op bewustwording bij de consument, dat overigens de afgelopen jaren wel is gegroeid. 'Ik zou pleiten voor herkenbaar eten van boeren die de verantwoordelijkheid nemen en consumenten die bereid zijn om daar een cent extra voor te betalen.'
Beluister ook | Commissie Remkes keihard over stikstofplannen kabinet
Hordijk wil nogmaals benadrukken dat met een paar cent extra per product de boer al flink geholpen is. 'Ik denk dat het voortkomt uit onwetendheid. Op het moment dat wij consumenten met elkaar bewuster maken waar die aardappels vandaan komen, laat ik het graag aan de consument over om bereid te zijn meer te betalen, als die serieus is over milieu-impact, dierenwelzijn en dat soort zaken.'