Duurzaamheid10 jul '20 10:26

Schouten gaat alsnog veevoermaatregel bespreken

Auteur: BNR Webredactie

Minister Schouten van Landbouw gaat alsnog in overleg met experts over de gevolgen van haar veevoermaatregel voor de gezondheid van dieren. De minister wil boeren verplichten om de hoeveelheid eiwit in veevoer te verlagen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen. Boeren vinden dit plan maar niks en vrezen voor de gezondheid van hun dieren.

Lees ook | Politiebond: Boerenprotesten kosten honderduizenden euro's

Druk

Er wordt al vijf of zes weken enorm veel druk gezet op het onderwerp. In het menu van een koe zit een verhouding tussen eiwitten en andere voedingsstoffen. Daar zit ook meestal een reserve in waardoor een verlaging kan. 'Die verlaging van eiwit in het veevoer leidt tot een reductie van stikstof in de mest en dus ook in ammoniak. Maar de wijze waarop het gebeurt en de hoeveelheid die mogelijk is, is beperkt', zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter vakgroep melkveehouderij LTO.

Negatieve gevolgen

Te veel eiwit uit het veevoer halen heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van dieren. 'Het kan vooral bij jonge dieren leiden tot te weinig spierontwikkeling en heeft te maken met bottenopbouw. Als je bij volwassen dieren kijkt, zie je dat de productie zal verminderen en dat de weerstand afneemt.'

Lees ook | Minister Schouten zegt bezoek af om boeren

Gerelateerde artikelen