Duurzaamheid19 jul '20 15:16

Opnieuw aardbeving Groningen

Auteur: BNR Webredactie

Groningen is zondagochtend voor de derde keer deze week getroffen door een aardbeving. De bevingen worden veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen gas is gepompt. In het gaswinningsgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbevingen voor. Hiervan hadden er elf een kracht van meer dan 1,5. Minister Eric Wiebes wenst de Groningers veel sterkte toe.

Luister ook | Opnieuw aardbeving Loppersum

Einde gaswinning is niet einde aardbeving

Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022 en wordt nu afgebouwd. 'Dit betekent niet dat er geen bevingen zullen zijn. Dat is jarenlang gebeurd en er is al jarenlang veel activiteit onder de grond. Dat kan niet zomaar worden gestopt. Dat kan pas op lange termijn', zegt het KNMI.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een bericht op Twitter weten mee te leven met de Groningers. De beving van zondagochtend had een kracht van 2.3. Het epicentrum lag volgens het KNMI bij Startenhuizen. De schok gebeurde om 04.07 uur en werd een aantal minuten later gevolgd door een kleine naschok van 0.9. Dinsdag was bij Loppersum een beving met een kracht van 2.7. Dat is tot nog toe de zwaarste aardbeving van het jaar. Donderdag was bij Hellum nog een schok van 1.8 en begin mei was bij Zijldijk een beving van 2.5.

Luister ook | Een kamerdebat maakt je huis niet stevig

998 schademeldingen

Volgens het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) zijn er sinds de beving bij Loppersum tot zondag 12.00 uur 998 schademeldingen aan huizen en gebouwen binnengekomen. Ook waren er 11 meldingen van acuut onveilige situaties. Het aantal meldingen is ten opzichte van de week ervoor ruim 60 procent hoger. Toen kwamen er in dezelfde periode 622 schademeldingen binnen. Dat percentage is sinds vrijdag niet veranderd. Vooralsnog lijkt de invloed van de beving bij Startenhuizen op deze groei beperkt te zijn. Uit de directe omgeving van het epicentrum zijn tot nu toe 3 schademeldingen ontvangen, aldus het IMG.

Luister ook | Eric Wiebes: gaswinning sneller afbouwen

'Dichtdraaien gaskraan vermindert kans op snelle bevingen'

Minister Eric Wiebes is verantwoordelijk voor de gaswinning uit het Groningenveld, die in 2022 zal worden stopgezet. De minister draait de gaskraan sneller dicht wegens de aardbevingen. 'Daarmee vermindert de kans op snelle bevingen, maar is de onrust in de grond nog niet voorbij', zegt Wiebes. Ook na 2022 blijft het belangrijk de bodembeweging in de gaten te houden, 'schades voortvarend af te handelen en onveilige huizen te versterken.'

Wiebes wijst mensen met schade door de recente bevingen erop dat ze zich kunnen melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen. Die organisatie geeft zondag aan een flink hoger aantal schademeldingen te hebben ontvangen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen