Duurzaamheid20 jul '20 07:02Aangepast op 20 jul '20 09:26

'Energierekening gaat omhoog'

Auteur: BNR Webredactie

De energierekening stijgt doordat gemeenten kiezen voor zonne-energie in plaats van windenergie. Dat blijkt uit een analyse door de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, schrijft het FD. 'Het wordt vijftig procent duurder dan in het klimaatakkoord is afgesproken', zegt voorzitter Olof van der Gaag van de NVDE.

(ANP Arie Kievit)

Lees ook | Kosten regionale klimaatplannen fors hoger door keuze zonne-energie

Duurder dan klimaatakkoord

Van der Gaag legt uit dat de Nederlandse regio's energieregio's hebben gevormd die conform het klimaatakkoord samen een bepaalde hoeveelheid zonne- en windenergie tot stand moeten brengen. 'We zien dat regio's de voorkeur geven aan zonne-energie boven windenergie en aan kleinschalige projecten boven grootschalige projecten. Het wordt dus duurder.'

Volgens Van der Gaag is in het akkoord jaarlijks 200 miljoen euro aan budget afgesproken, maar kan dat de helft duurder uitvallen. 'En daar is een goed gesprek voor nodig. Het aanbod is erg bottom-up georganiseerd, maar iemand anders moet de rekening betalen'.

Kiezen voor windenergie

Van der Gaag stelt dat gemeenten meer moeten inzetten op de (goedkopere) windenergie. Dat gemeenten kiezen voor zonne-energie heeft te maken met hun streven naar draagvlak en ruimtelijke inpassing. Zonnepanelen op een dak is toch anders dan een windmolenpark naast de deur. Zonne-energie is ook daarom duurder dan windenergie omdat voor zonne-energie andere kabels nodig zijn voor aansluiting op elektriciteitsnet.

Luister ook | Energie Update met Remco de Boer


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen