Steden willen minder asfalt
Grote steden in Nederland werken aan plannen voor minder steen en asfalt in de stad. Dat blijkt uit een rondgang van BNR. Duidelijk is dat de harde ondergrond plaats moet maken voor groen, om de stad beter voor te bereiden op klimaatverandering.
Verschillende steden in Nederland hebben geanalyseerd waar wateroverlast kan ontstaan en zijn van plan binnenkort een klimaatstrategie op de stellen. De opvallende overeenkomst tussen verschillende gemeentes is dat er steeds minder ruimte is voor steen en asfalt.
De gemeente Arnhem is een van de eerste gemeentes die de plannen bekendmaakte. Afgelopen week liet de stad weten 10 procent minder steen en asfalt in de publieke ruimte te willen, zodat (regen)water makkelijk de grond in kan zakken. Naast subsidieprogramma's om de tegels in de particuliere achtertuinen te vervangen door groen, kijken gemeentes nu ook naar de openbare ruime, zoals naar schoolpleinen en bedrijventerreinen. Door meer groen en planten te plaatsen, is de bodem beter in staat hevige regenval op te nemen en blijft hitte minder lang hangen.
Volgens Marjolein Pijpers - Van Esch, onderzoeker stedelijk microklimaat aan de TU Delft, is de Arnhemse ambitie om 10 procent minder verharding te creëren bijzonder ambitieus. 'Het is heel lastig om verharding weg te halen, omdat er heel veel in de ondergrond gebeurt. Kabels, leidingen en het riool hebben een harde ondergrond nodig.'
Het is een eis van de overheid dat alle gemeenten nog dit jaar de zogenoemde klimaatstresstest afronden, om in kaart te brengen welke straten kwetsbaar zijn voor overstroming, hitte en verzakking door klimaatverandering.