Duurzaamheid24 aug '20 08:48Aangepast op 21 okt '20 15:54

Klimaatneutrale woning rendeert niet

Auteur: BNR Webredactie

Het kost vaak jaren voordat investeringen in de eigen woning om deze te verduurzamen worden terugbetaald. Voor huishoudens is het daarom nauwelijks rendabel en dus niet aantrekkelijk om te verduurzamen. Het Planbureau voor de Leefomgeving waarschuwt dat de klimaatdoelstellingen hierdoor in gevaar komen.

( ANP Xtra / Lex van Lieshout)

Luister ook | Energierekening gaat omhoog

'Het is voor veel huishoudens financieel niet aantrekkelijk om het huis klimaatneutraal te maken', zegt hoofdonderzoeker Frans Schilder van het Planbureau voor de Leefomgeving. Volgens Schilder geldt dat niet voor alle huishoudens, sommige huishoudens hebben wel degelijk baat bij zaken als een lage rente en subsidies.

Luister ook | Duurzaamheid moet hoeksteen beleid zijn

Wie een energielabel D heeft en de stap naar klimaatneutraal wil maken, is gemiddeld 35.000 euro kwijt en heeft een terugverdientijd van 50 euro per maand. Schilder: 'Er zijn veel mensen die in een label D-woning wonen en die al heel zuinig en verstandig zijn en een lagere energierekening hebben. En daardoor verdien je eigenlijk te weinig terug.' Schilder noemt het huidige subsidiesysteem een wankel financieel evenwicht.

Luister ook | The Green Quest

Volgens Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda, kloppen de cijfers van het Planbureau niet. Een huizenbezitter geeft volgens Minnesma gemiddeld 150 euro per maand uit aan energiekosten, een huurbewoner 120 euro. 'Als je die huizen energieneutraal maakt zijn ze van die kosten af. Dat kan met een lening voor hetzelfde bedrag als wat ze nu aan energie betalen.'

Minnesma denkt dat dit voor 3 miljoen Nederlandse huurhuishoudens zou kunnen. Ze wil dat de overheid er voor gaat zorgen dat iedereen recht krijgt op 35.000 euro voor het klimaatneutraal maken van hun woning. 'Die mensen gaan daar niks op achteruit, maar betalen dat in 15 jaar terug. Bovendien weet je voor 15 jaar waar je aan toe bent, want die kosten gaan niet omhoog, terwijl je energiekosten wel jaarlijks toenemen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen