Duurzaamheid25 aug '20 13:14Aangepast op 25 aug '20 14:09

'Veehouderij moet overstappen op biologische kringlooplandbouw'

Auteur: BNR Webredactie

De veehouderij zou een enorm verschil kunnen maken door over te stappen naar biologische kringlooplandbouw. Daarmee daalt de CO2-uitstoot van de sector met maar liefst 89 procent in 2030. De stikstofcrisis zou daarmee in één keer opgelost zijn.

Koeien in de wei.
Koeien in de wei. ( ANP)

Overschakelen

Dat stelt onderzoeksbureau CE Delft, na een onderzoek in opdracht van Milieudefensie. Volgens Jorien de Lege van Milieudefensie moet Nederland 'naar een hoeveelheid vee dat ons land aankan'. Overschakelen naar kringlooplandbouw betekent volgens De Lege dat boeren hun eigen veevoer gaan verbouwen, wat ze vervolgens aan hun eigen dieren geven, wiens mest over de eigen akkers uitgereden wordt. Voor een boer die nu 100 koeien heeft betekent overschakelen naar biologische kringlooplandbouw dat er nog 40 overblijven.

Luister terug 'Over tien jaar 30 procent minder melkveebedrijven'

BTW

Om dit verschil te compenseren zal vlees duurder worden. Om die kostenstijging te compenseren wil Milieudefensie onder meer groente en noten juist goedkoper maken, via een verlaging van de btw op deze producten van naar 9 naar 5 procent . 'Elke hervorming die wij willen doorvoeren mag de lagere inkomens niet raken', aldus De Lege.

Denkfout

Petra Berkhout, landbouw-econoom aan de Wageningen Universiteit, vindt dat er in de plannen van Milieudefensie een belangrijke denkfout wordt gemaakt: Nederland wordt als eiland gezien. 'Ze gaan ervan uit dat iedereen biologisch zal gaan eten en houden geen rekening met de import uit andere landen.'

High-tech

Bovendien wordt in Nederland volgens Berkhout als sinds de jaren '90 geprobeerd om biologische producten aan de consument te slijten, maar tot nu toe met weinig succes. 'We moeten het idee van biologische landbouw loslaten en focussen op high-tech oplossingen om de problemen die er zijn op te lossen.'

Luister terug Milieudefensie: Stop subsidie fossiele economie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen