Zonnetrucks gaan CO2-probleem te lijf
Vanaf vandaag rijden er vrachtwagens rond met zonnepanelen op het dak. De panelen zijn ontwikkeld door het Nederlandse IM Efficiency en moeten voor alle stroom in de cabine gaan zorgen.
De proef met de vrachtwagens is uitgevoerd in samenwerking met het bedrijf Vos Logistics uit Oss en is prima verlopen, vertelt Martijn Ildiz, ontwikkelaar van de zonnepanelen. Er wordt gebruik gemaakt van speciale, flinterdunne, semi-flexibele panelen. Ze zijn een paar millimeter dik en wegen maar 20 tot 25 procent van een normaal zonnepaneel. Toch zijn ze robuust genoeg: de vrachtwagen kan nog gewoon door de wasstraat en als er krassen opkomen, blijft het systeem gewoon werken.
Beluister ook | The Green Quest | #1 Solarge: Zonnepanelen van eigen bodem
De zonnetrucks zijn natuurlijk geen oplossing voor het hele probleem, maar wel een mooie aanzet, zegt Ildiz. Er wordt tot 5,5 procent diesel mee bespaard en dat kan in de toekomst alleen maar meer worden als de panelen breder worden toegepast, bijvoorbeeld aan de zijkanten van de vrachtwagens.
Combinatie
Zonnepanelen zijn niet de enige oplossing. De zonnetrucks moeten worden gecombineerd met andere voertuigen zoals hybride, elektrische en waterstoftrucks. 'Daar kunnen we straks ook aan aankoppelen en op die manier kunnen we ervoor gaan zorgen dat de zonnepanelen ook helpen ondersteunen tijdens het rijden zelf, om het voertuig aan te drijven.' Idliz hoopt dat op deze manier de sector helemaal kan verduurzamen.
Business case
De zonnepanelen op het truckdak worden binnen drie jaar terugverdiend, een stuk sneller dan zonnepanelen op je woning. Daarvoor staat zeven tot acht jaar. Per vrachtwagen wordt er gemiddeld zes ton CO2 per jaar bespaard. 'Dat is een hele hoop emissie die daarmee gereduceerd wordt, dus er is ook een economische business case.'
Lees ook | Zonneboot kopieert haaienhuid om sneller te kunnen varen